VIDEO Gabi Luncă, moment de EXCEPȚIE pe scena Cerbului de Aur: "O voce de argint, un timbru inconfundabil"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
FOTO: Giorgiana Croitoru
FOTO: Giorgiana Croitoru
Supranumită și fata cu flori,  Gabi Luncă a dedicat întregului public o piesă specială, cu un text inedit, în primă audiție, pe scena festivalului Cerbul de Aur de la Brașov.

La vârsta de 80 de ani, mare cântăreață de muzică lăutărească din România, Gabi Luncă, a urcat pe scena Cerbului de Aur, în ultima seară a festivalului și a susținut un mini-recial de excepție.

Alături de fiicele ei, Rebeca și Sara, după aproape 30 de ani, regina muzicii lăutăreşti a urcat pe scenă și a interpretat în primă audiție e piesă inedită, cu un text scris special pentru spectatorii și telespecatatorii Cerbului de Aur.

Vezi și: VIDEO Iuliana Tudor, surpriză de proporții pe scena Cerbului de Aur: Mă înclin și rămân a dumneavoastră

Un etalon pentru muzica lăutărească din România


"I se spunea fata cu flori şi rămâne, cu siguranţă, un etalon pentru muzica lăutărească din România. O voce de argint, un timbru inconfundabil, a cucerit spectatorii din întreaga ţară, dar şi de peste hotare timp de peste jumătate de secol. Prima apariţie în public şi-a făcut-o cântând, n-o să credeţi, pe un camion. La 18 ani obţinea deja primul mare premiu la un concurs de gen. 1955 este anul în care pleacă la Bucureşti, la Radiodifuziunea Română, acolo unde spune doar atât: Sunt o fată de la ţară şi vreau să cânt. Radioul a primit-o, a rămas şi i-au difuzat cântecele. Doi ani mai târziu primeşte o telegramă din partea casei de discuri Electrecord. Era invitată să înregistreze primul ei album. 1965, îl întâlneşte pe acordeonistul Ion Onoriu, se căsătoresc şi alături de el înregistrează toate piesele care v-au bucurat și astăzi. În 1992 face o promisiune: renunţă la muzica lăutărească şi alege să devină misionar. Motivul? Pierderea unui copil şi dorinţa de a fi mamă cu orice preţ. S-a dedicat de atunci celor patru copii care i-au fost dăruiţi. Chiar şi astăzi, la zeci de ani după ce a pus lăutăria în cui, îi surclasează, cu siguranță, pe mari artişti ca Bregovic şi Peter Gabriel în topurile BBC. Vreau să vă rog să ne ridicăm în picioare și să  facem o reverenţă ultimei reprezentante a generaţiei de aur a lăutăriei clasice, Gabi Luncă", au fost cuvintele cu care Gabi Luncă a fost invitată din nou pe scenă, de către Iuliana Tudor.

Paula Seling, reacție emoționantă după recitalul de la Cerbul de Aur

"Reverenţă în faţa marii artiste a generaţiei de aur a muzicii lăutăreşti, Gabi Luncă. Aproape o jumătate de secol ne-a bucurat cu muzica sa, iar acum, la mulţi ani de la retragere, Gabi Luncă urcă pe scena Cerbului de Aur", au scris organizatorii pe pagina oficială a festivalului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel