Urmărește emisiunea live
VIDEO - Furtunile au făcut din nou ravagii în România. Acoperișuri luate de vânt, mașini distruse și monumente funerare scoase din pământ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Furtunile au făcut din ravagii în mai multe județe din țară. 

În Gorj, mai multe monumente funerare au fost scoase din pământ de furtunile puternice, pe Transalpina rafalele de vânt au depășit 140 de kilomertri pe oră, iar un camion s-a răsturnat. În mai multe zone din țară, zeci de mașini au fost distruse, iar acoperișurile caselor au fost smulse de vijelie, transmite Realitatea Plus. 

Vijelia a făcut prăpăd și în Timișoara. Acoperișul și balcoanele unui bloc au fost distruse, iar mai multe mașini au fost avariate. Totodată, vântul puternic a doborât la pământ mai mulți stâlpi de electricitate. Mașini distruse de bucăți mari din lemn desprinse din acoperișurile smulse de pe blocuri au fost și în Lupeni, Hunedoara. 

În localitatea Stăneşti, din judeţul Gorj, mai multe monumente funerare au fost scoase din pământ, după ce un copac din curtea cimitirului a fost doborât de rafalele puternice. Rădăcinile copacului au scos crucile din pământ.

Imaginile dezastrului de pe Transalpina

Vântul a bătut cu peste 90 de kilometri pe oră joi după-amiaza, pe Transalpina. Mai multe chioșcuri din zona Rânca – Novaci au fost răsturnate de vijelie pe șosea, împreună cu mobilierul și frigiderele aflate în dotarea acestora, scrie Alba24.ro. Una dintre rulote a fost luată pe sus de rafalele de vânt și aruncată la circa 200-300 de metri distanță.

Pe imaginile surprinse de mai mulți cetățeni și publicate pe rețeaua de socializare Facebook se pot vedea mai multe chioșcuri distruse de vântul puternic.

Ravagii și în județul Dâmbovița

Mai mulţi copaci au căzut şi un acoperiş de la un bloc din Târgovişte a fost luat de vânt, a informat joi seara ISU Dâmboviţa. Detaşamentul Târgovişte ia intervenit cu o autospecială pentru degajarea unui copac căzut în comuna Ulmi, sat Viişoara.

În comuna Dragomireşti, Garda Voineşti, a intervenit cu o autospecială tot pentru degajarea unui copac. Un acoperiş a căzut parţial şi a avariat câteva autoturisme în Târgovişte, pe str. Boerescu Zaharia, a precizat ISU Dâmboviţa.


VEZI ȘI: Mii de oameni din Prahova, fără curent electric după furtunile de noaptea trecută

Zece coduri roşii emise joi seară

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a spus, joi seară, la Antena 3, că, în ultimele ore, meteorologii au emis 15 avertizări de tip nowcasting, dintre zece au fost de cod roşu de vijelii.

„A intrat astăzi în vigoare şi va fi în vigoare până mâine dimineaţă, la ora 06.00, un cod portocaliu de vijelii. Anticipam încă de aseară că vom emite o astfel de avertizare şi va fi amendat de coduri roşii de tip nowcasting pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice accentuate la nivel local. Până la această oră, avem zece avertizări emise, iar acum sunt în vigoare trei astfel de coduri roşii pentru zone din Iaşi, Neamţ, Botoşani, Suceava, Covasna şi Braşov. Vorbim de vijelii puternice, care, la rafală, să înregistreze viteze mai mari de 80-100 de km/h, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină de medii şi mari dimensiuni şi cantităţi de apă care pot depăşi 40-60 de l/mp”, a spus, joi seară, Elena Mateescu, director ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel