(Video) După 5 ani de paralizie a reușit să meargă din nou cu ajutorul unui exoschelet
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto Tik Tok
Sursa Foto Tik Tok
Un videoclip cu o femeie care se ridică singură după cinci ani de paralizie a devenit viral pe internet, lăsând spectatorii emoționați și inspirați.

În videoclipul TikTok, Anabel Dominguez poate fi văzută stând în picioare și mergând cu ajutorul unui exoschelet.

Anabel suferă de distrofie musculară, un grup de boli ereditare caracterizate prin pierderea progresivă a mușchilor. Acest lucru a fost diagnosticat pentru prima dată în timpul unui control de rutină când ea avea doar cinci ani, dar nu a afectat-o ​​decât în ​​adolescență, potrivit Newsweek.

Videoclipul care a primit până acum peste 327.600 de aprecieri, 1685 de comentarii și 1218 de distribuiri,vine cu un mesaj în spaniolă care spune: ”După cinci ani în care nu am putut să mă ridic, acesta a fost un cadou din partea universului”.

Videoclipul i-a lăsat pe TikTokers în lacrimi. ”Este uimitor cum ne poate ajuta tehnologia. Îmi place cum îți luminează fața”, a comentat un utilizator.

@nosoyloquevesoficial #discapacidad #mujeresqueinspiran #fyp #silladeruedas #verano2022 #viralvideo #viraltiktok ♬ A Thousand Years - Piano & Strings Shorter Version - Paul Hankinson Covers

Un alt utilizator a adăugat: „Wow... pentru asta ar trebui să fie impozitele noastre, pentru tehnologie și știință, pentru a ajuta pe toată lumea”.

@nosoyloquevesoficial Ig: Nosoyloquevesoficial #discapacidad #silladeruedas #verano2022 #viralvideo #viraltiktok #primerbañodelaño #disability #amor ♬ original sound - ___MR.YB

Ce este un exoschelet și cum ajută acesta persoanele paralizate să meargă din nou?

Exoscheletul este un dispozitiv medical, esențial pentru persoanele paralizate sau paraplegice care vor să rămână pe cât posibil active și să ducă o viață independentă. Dispozitivul este un înlocuitor al scaunului cu rotile, iar, spre deosebire de acesta, oferă o mai mare libertate de mișcare utilizatorului, care poate merge practic, din nou, singur, pe propriile sale picioare.

Avantajele folosirii unui exoschelet

Un exoschelet este de mare ajutor pentru cei care au suferit o traumă și nu mai pot merge. În loc să stea într-un scaun cu rotile, ei se pot deplasa singuri. Acest lucru le crește încrederea în sine, deoarece pot să rămână activi, să lucreze și să socializeze, ca înainte de accident. Astfel, ei pot să desfășoare în continuare unele activități simple, precum grădinăritul sau treburile gospodărești.

Totodată, mișcarea pe care o face pacientul care poartă un exochelet îl scapă de alte complicații care pot fi provocate de statul îndelungat într-un scaun cu rotile sau în pat. Activitatea fizică ajută la creșterea densității osoase și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, potrivit ehealtromania.com

Cum funcționează un exoschelet

Un exoschelet oferă susținere și forță suplimentară pentru oamenii care nu se pot mișca singuri sau care pot face doar mișcări foarte limitate. Cel mai des, exoscheletul se montează pe picioare, ca să ajute la deplasare, însă există și dispozitive pentru brațe sau unele care îmbracă practic întregul corp. Acestea din urmă sunt mai utile vârstnicilor sau bolnavilor care se recuperează după un atac cerebral.

Exoscheletul pentru picioare se fixează cu benzi speciale de șoldurile pacientului. Prin simpla apăsare a unor butoane, el poate comanda apoi exoscheletului să se deplaseze înainte, ajutându-l astfel să meargă. Dispozitivele funcționează pe bază de baterii, care le asigură o autonomie de câteva ore.

Primul exoschelet inventat

Primul dispozitiv similar unui exoschelet a fost creat în anul 1890, de inventatorul rus Nicolai Yagn. Acesta nu avea însă o funcție medicală, ci fusese realizat pentru a ajuta soldații ruși să alerge mai repede.

De altfel, primele aplicații au fost în domeniul militar, un proiect similar fiind realizat în Statele Unite, în 1965, de compania General Electric. Abia după anii 1970 inginerii s-au gândit că exoscheletul poate fi mai util unor persoane care suferă de paralizie.

Cu toate acestea, abia după anul 2000 putem vorbi de o cercetare serioasă în acest domeniu, când exoscheletele au devenit o realitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel