VIDEO din satelit cu dezastrul din Tonga, provocat de erupția vulcanică și de valul tsunami
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vezi în articol imagini din satelit cu dezastrul din Tonga.

Guvernul din Tonga și-a exprimat îngrijorarea cu privire la micile insule Mango și insulele Fonoifua, la nord-est de insula principală Tongatapu, care au suferit daune catastrofale din cauza tsunami-ului și erupției vulcanului de sâmbătă, scrie The Guardian. Autoritățile a raportat marți seara că toate casele au fost distruse pe Insula Mango și au rămas doar două case pe Fonoifua. Vestea a venit în prima declarație lansată de guvern după dezastrul de sâmbătă, care a deteriorat cablul submarin, întrerupând comunicațiile dintre Tonga și restul lumii.

Tsunami cu valuri de 15 metri înălțime

În declarație, guvernul tongan a spus că valuri de tsunami care ajung până la 15 metri (49 ft) au lovit grupul de insule Ha’apai, unde se află Mango, și coasta de vest a insulei principale din Tonga, Tongatapu. Locuitorii au fost mutați în centre de evacuare după ce 56 de case au fost distruse sau grav avariate pe acea coastă.

Mango este situat la aproximativ 70 km (43 mile) de vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, care a trimis valuri de tsunami peste Oceanul Pacific când a erupt cu o explozie simțită la mai mult de 2.000 km distanță, în Noua Zeelandă.

Premierul tongan a confirmat, de asemenea, că au fost înregistrate trei decese în urma dezastrului: o femeie de 65 de ani  de pe Mango și un bărbat de 49 de ani de pe insula Nomuka, precum și o britanică de 50 de ani a cărei cadavrul a fost găsit luni. Au fost raportate și o serie de răniți. Imaginile aeriene pregătite de forța de apărare din Noua Zeelandă pentru guvernul tongan au arătat că mica insulă a suferit „daune catastrofale”.

„Au fost observate pagube catastrofale cu întregul sat distrus. Pe zonele mai înalte ale insulei au fost ridicate adăposturi temporare cu prelate. S-au observat resturi în tot satul.”, au anunțat autoritățile.

Echipele de urgență ale Crucii Roșii din Tonga oferă oamenilor apă curată, prelate, truse de instrumente pentru adăpost, seturi de bucătărie și alte ajutoare esențiale. Curățarea pistei aeroportului de cenușă este o prioritate pentru guvern. Principalul aeroport internațional Fua’amotu din arhipelag nu a fost avariat, dar cenușa trebuie îndepărtată manual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel