Victorie pentru ucraineni. Armata a recucerit orașul Kupiansk. Zelenski: Au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km - Foto/Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Victorie pentru ucraineni. Armata a recucerit orașul Kupiansk / Foto: Pixabay, The Pixelman
Victorie pentru ucraineni. Armata a recucerit orașul Kupiansk / Foto: Pixabay, The Pixelman
Armata ucraineană a eliberat orașul Kupiansk.

UPDATE:

Armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o "alegere bună" fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării, transmite Agerpres, citând AFP.

"Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram.

El nu a precizat dacă este vorba despre kilometri pătraţi. Joi, comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că trupele sale au eliberat peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat anterior.

"În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă", a subliniat Volodimir Zelenski. "Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată", a adăugat el.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.

Aproximativ 30 de localităţi au fost eliberate, a declarat vineri Volodimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă mai multe, odată cu intrarea armatei ucrainene în oraşul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse. Preluarea sa de către forţele ucrainene ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea unui alt oraş strategic, Izium, pare, de asemenea, iminentă, armata rusă anunţând că îşi retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Doneţk. Moscova cucerise acest oraş după săptămâni de lupte în primăvară, mai scrie AFP.

Știrea inițială:

Armata ucraineană a eliberat orașul Kupyansk din regiunea Harkov, ocupat până acum de invadatorii ruși, scrie nv.ua. Sâmbătă, 10 septembrie, această informație a fost confirmată de reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, prin postarea unei fotografii cu luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei, care țin în mâini steagul albastru și galben în apropierea clădirii Consiliului Local.

În plus, rapoartele despre eliberarea orașului Kupyansk au fost confirmate cu referire la o sursă din OVA din Harkiv și Ukrayinska Pravda. Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip filmat pe acoperișul uneia dintre clădirile din centrul orașului. "Kupiansk a așteptat", a remarcat unul dintre eliberatori.


Kupyansk a fost un nod important pentru invadatorii ruși, prin care se făcea aprovizionarea către orașul Izyum, încă controlat de Federația Rusă. Pierderea acesteia îi pune pe ocupanți într-o poziție foarte dificilă în această direcție, deoarece grupul lor s-a aflat de fapt în încercuirea operațională a trupelor ucrainene.

Între timp, Forțele Armate ale Ucrainei își continuă contraofensiva, care a început pe 29 august, eliberând teritoriile ucrainene în mai multe direcții deodată. Forțele de apărare țin podul Antonovsky și alte puncte de trecere peste Nipru în regiunea Herson sub controlul focului, împiedicând ocupanții să restabilească rute de importanță critică pentru ei.

Astfel, au blocat transferul de trupe rusești, ceea ce a redus serios capacitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse în această regiune. Pe lângă Herson, a început și o contraofensivă activă în regiunea Harkov.

Și deși Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei încearcă să nu comenteze progresul său, astăzi se știe deja despre eliberarea unui număr de teritorii cu o suprafață totală de peste 2500 de metri pătrați. La rândul lor, partizanii ucraineni continuă să lichideze colaboratorii pro-Kremlin care au acceptat voluntar să lucreze pentru invadatorii ruși. 

Analiza Institutului American pentru Studiul Războiului 

Potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului, trupele ucrainene au făcut progrese semnificative în regiunea Harkov, scrie Kharkiv Today.

"Forțele ucrainene au avansat probabil către poziții pe o rază de 15 kilometri față de Kupyansk și vor bombarda orașul pe tot parcursul nopții. Pozițiile din spate ale Rusiei din regiunea Harkov sunt acum deschise pentru noi progrese ucrainene, iar forțele ucrainene vor captura probabil Kupyansk în următoarele 72 de ore. Imaginile de geolocalizare arată că forțele ucrainene au recucerit Borșcevka (fostul Balakleysky, districtul Izyumsky extins) și Ivanovka (districtul Ciuguevski) de-a lungul autostrăzii E40 (Kiev-Harkov-Dovzhansky).

Forțele ucrainene au capturat probabil Shevchenkove (un sat la mai mult de 35 de kilometri de Kupyansk) sau au ocolit satul și au înaintat spre Grușevka (districtul Kupiansky), având în vedere imaginile de geolocalizare ale forțelor ucrainene din Borovskoye (20 de kilometri sud-vest de Kupyansk) și rapoartele rusești despre bătălii de lângă Grușevka ”, spuneau ieri analiștii Institutului American pentru Studiul Războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel