Data actualizării:
Data publicării:

Victorie de etapă. Cum i-a bătut liberalul Verhofstadt pe Schulz și Juncker: "Barroso nu lua vreo decizie fără aprobare de la Berlin și Paris"

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Patru candidați la președinția Comisiei Europene s-au confruntat, luni seară, în prima dezbatere televizată de la începutul campaniei electorale. Dezbaterea de 90 de minute a stârnit interes pe rețelele de socializare, unul dintre organizatorii evenimentului de la Maastricht (Olanda) anunțând că se postează 1.000 de tweeturi pe minut. Candidații la șefia Executivului european au evitat atacurile și nu au sărit unul la gâtul celuilalt, iar un sondaj al EU Debate l-a dat câștigător detașat pe liberalul Guy Verhoftadt.

Lupta argumentelor s-a dat între Jean-Claude Juncker (Partidul Popular European), Martin Schulz (PES), Guy Verhofstadt (ALDE) și Ska Keller (Verzi). Cel de-al cincilea pretendent la președinția CE, grecul Alexi Tsipras (Stânga radicală), a refuzat să participe.

Fostul premier al Belgiei, Guy Verhofstadt, a îndreptat tunurile către fostul șef al Comisiei, portughezul Jose Manuel Barroso (PPE), pe care l-a acuzat că nu a luat niciodată o decizie fără ca înainte să zboare la Paris sau la Berlin.

Liberalul a trecut apoi la Juncker, căruia i-a cerut să explice de ce PPE nu l-a exclus pe italianul Silvio Berlusconi, care a sugerat recent că nemții neagă existența lagărelor de concentrare naziste. Juncker a răspuns că este ”scârbit” de afirmațiile fostului premier italian.

Candidatul PPE nu crede însă că liberalul este un adversar veritabil pentru el. La scurt timp după începerea campaniei, Juncker a scris pe Twitter că bătălia se dă între el și Schulz și ar fi iluzoriu ca cineva să creadă că există un alt candidat cu șanse.

Schulz a încercat să se distingă de ceilalți trei contracandidați și a repetat de mai multe ori că este împotriva unei Europe a ”băncilor și a speculanților”.

Cele mai importante declarații ale celor patru candidați:

Guy Verhofstadt - Avem nevoie de o apărare europeană comună. O structură precum NATO

- Putin nu se va opri dacă i se opune o UE slabă. Nu avem curaj să ne punem cu oligarhii

- datoriile nu sunt o soluție pentru creștere. Avem nevoie de o Uniune Bancară, de mai multă integrare. Acesta este motorul creșterii economice

Jean-Claude Juncker - se opune energiei nucleare și fracturării hidraulice; trebuie să căutăm în alte zone ale lumii resurse pentru a elimina dependența politică și economică

- trebuie să scăpăm de dependența energetică de Rusia și de cea digitală de SUA

- nu sunt în favoarea dărâmării zăgazului - nu putem accepta mizeria lumii pe teritoriul nostru

Martin Schulz - O Europă de oameni, nu una de instituții

- Viața tinerilor nu trebuie sacrificată pentru a plăti datoriile altor oameni

- trebuie să privim la interesele comune. Asta aș discuta cu rușii, în special despre interesele economice

Citește și: Juncker anunță țara care rămâne cu MCV-ul


- Ucraina nu va fi membru UE în următorii 5 ani. Prioritatea e să păstrăm țara întreagă

- nu ar trebui să folosim termenul de ”refugiat economic”. Avem nevoie de un sistem legal al imigrației la care să contribuie toate țările

Ska Keller - l-a acuzat pe Juncker că a prezidat ”paradisul fiscal” când era premierul Luxemburgului

- trebuie oprită dependența de Rusia, avem nevoie de surse diversificate, inclusiv de energie verde. Trebuie să ne desurcăm mai bine

- negocierile cu Rusia sunt în desfășurare, nu există soluții rapide, avem nevoie de o abordare calmă

*Notă: O versiune inițială a acestui articol prezenta, în mod eronat, că în timpul dezbaterii curgeau 10.000 de tweet-uri pe minut. Numărul corect este 1.000. Greșeala a fost îndreptată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel