Data publicării:

Victoria candidatei de stânga, Claudia Sheinbaum, la alegerile prezidențiale din Mexic a fost confirmată (sondaj)

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Claudia Sheinbaum, Facebook
foto: Claudia Sheinbaum, Facebook
Claudia Sheinbaum a câștigat detașat alegerile din Mexic.

Claudia Sheinbaum, candidata stângii aflate la putere și fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Mexic, conform unui sondaj realizat la ieșirea de la vot și difuzat de marile media, informează Agerpres.

Sheinbaum, în vârstă de 61 de ani, a obținut 57,8% din voturi, în timp ce fosta senatoare de centru-dreapta, Xochitl Galvez, a înregistrat 29,1%, potrivit sondajului realizat de Institutul Enkoll. Candidatul de centru, Jorge Alvarez Maynez, se situează mult în urmă, obținând doar 11,4% din voturi, conform sondajului menționat.

Alte sondaje efectuate de Televisa și El Financiero confirmă, de asemenea, victoria candidatei partidului de stânga Morena, însă fără a furniza procente exacte. Aceste sondaje au primit aprobarea Institutului Național Electoral (INE). Proiecția oficială va fi prezentată între orele 22:00 și 23:00, ora locală a capitalei Mexicului (între 04:00 și 05:00 GMT), conform INE.

Sondajul a fost publicat după închiderea ultimelor secții de votare de pe coasta Pacificului, la ora 19:00, ora Mexicului (luni, 01:00 GMT).

Dacă tendințele vor fi confirmate, Claudia Sheinbaum își va celebra victoria în această seară în marea piață centrală Zocalo, sub ferestrele Palatului Național, sediul președinției. Într-un mesaj imediat după închiderea secţiilor de votare, Xochitl Galvez şi-a avertizat susţinătorii împotriva "autoritarismului" celor de la putere, spunând: "Sunt capabili de orice".

Pe listele electorale s-au regăsit în total 98,3 milioane de alegători. De asemenea, mexicanii au votat pentru Congres şi Senat, guvernatori în nouă din cele 32 de state, deputaţi locali şi primari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel