Victor Ponta: Un preşedinte nu schimbă majoritatea
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Premierul Victor Ponta a comentat, duminică, la România TV , relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a declarat că există "o colaborare instituţională" între cei doi, ceea ce reprezintă "o normalitate" impusă de Constituţie. Premierul a spus că nu a discutat cu şeful statului despre schimbarea Guvernului.

"Avem o colaborare instituţională aşa cum este normal într-o ţară cu un sistem constituţional ca al nostru, preşedintele are nişte atribuţii, Guvernul alte atribuţii, parlamentul nişte atribuţii. Este o colaborare pe care este normal să o avem după 10 ani de lipsă de colaborare. Şi Guvernul Tăriceanu, şi Guvernul Boc a avut mari probleme şi guvernul pe care eu îl conduc. Este o normalitate impusă de Constituţie şi de votul cetăţenilor. Şi domnul Iohannis cunoaşte şi respectă Constituţia", a declarat Victor Ponta cu privire la relaţia pe care o are cu actualul preşedinte.

Întrebat dacă preşedintele şi-a manifestat vreodată opinia, în recentele întâlniri avute cu acesta, în legătură cu schimbarea Guvernului şi preferinţa faţă de un Guvern PNL, liderul PSD a spus că niciodată Iohannis nu i-a adresat un cuvânt pe această temă.
"Nu am avut o asemenea discuţie deoarece nu era în atribuţiile preşedintelui să schimbe Guvernul. Fiecare are nişte responsabilităţi. Preşedintele nu poate schimba guverne şi domnul Iohannis va respecta prevederile constituţionale", a spus primul-ministru.

Citește și: Ce i-a spus Francois Hollande lui Klaus Iohannis la Paris

"Ştie foarte bine că un preşedinte nu schimbă majoritatea din Parlament. Dacă ar fi putut să o schimbe Băsescu, ar fi schimbat-o, cu siguranţă. Deci, nu am avut o asemenea discuţie, pentru că nu era în atribuţiile preşedintelui să schimbe un guvern care tocmai a primit un vot în 15 decembrie cu o majoritate consistentă, dacă nu chiar foarte mare", a adăugat Ponta.

Premierul  a mai  precizat că discuţiile sale cu preşedintele Klaus Iohannis sunt de tip informativ, deoarece şeful statului abia "şi-a luat în primire funcţia" şi doreşte să afle situaţia colaborării din ultimii trei ani cu Republica Moldova, stadiul apărării sau al relaţiilor cu NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel