Data publicării:
Victor Ponta, la interviurile DCNEWS, în ultima zi de campanie - VIDEO
Ediția de vineri, 31 octombrie 2014, la sfârșitul campaniei electorale pentru primul tur al prezidențialelor, l-a avut ca invitat pe Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la funcția de președinte al României. Acesta a oferit un ultim mesaj înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale și a dezbătut cele mai importante subiecte de pe scena politică.
Iată cele mai importante teme abordate de Victor Ponta la DC News Live:
Victor Ponta își dă demisia dacă Traian Băsescu va fi propus premier din partea ACL
Am spus de o sută de ori împreună cu Crin Antonescu: președintele țării nu poate să fie împotriva a ceea ce votează românii. Dacă în 2016 mai rămâne alianța între domnul Blaga și domnul Iohannis și ei sunt pe primul loc, nu vorbesc de majoritate absolută, vorbesc de "pe primul loc", cel care trebuie să aibă mandat de prim-ministru să formeze Guvernul este reprezentantul lor. Singura variantă pe care mi-am asumat-o, poate părea absurdă acum, sper să rămână absurdă și-n viitor, este ca această alianță, PNL-PDL, îl va avea în frunte și pentru propunerea de prim-ministru pe domnul Băsescu. Nici atunci nu voi spune nu-l desemnez, voi spune, dom'ne eu, ca președinte, demisionez, vine președintele Senatului și-l numește pe domnul Băsescu.
Frica de Rusia
Ar trebui să ne fie teamă. Dacă nu ne este teamă, nu ne pregătim. Dacă nu ne pregătim, sigur că miliardul pe care-l cheltuim pentru avioanele F16 l-am folosi la altceva. Dar eu cred că, apropo de domnul Băsescu care zice și nu face, și eu nu zic, da' fac. Avioane multirol trebuia să luăm de șase-așpte ani, a fost perioada în care am avut creștere economică, am avut bani la buget. În 2012, când am venit, am spus că simt că nu va fi pace și liniște în regiunea noastră, hai să arătăm că suntem un parteneri serioși și am cheltuit o sumă mare bineînțeles, dar am crescut bugetul apărării în fiecare an și anul acesta cu încă 0,2% din PIB. Să nu credeți că facem cheltuielile astea pentru că n-avem ce face cu banii, dar le facem pentru că într-o regiune extrem de complicată, România trebuie să contribuie la ceea ce înseamnă efortul de apărare.
Cel mai mare pericol sau cea mai eficientă armă a Federației Ruse nu sunt avioanele, tancurile, ci este conducta de gaze, motiv pentru care- România, care are 80% de consum din producție proprie, dar restul importă- am sprijinit toate explorările și exploatările de resurse convenționale și neconvenționale și sigur am văzut că mi se mai organizează cu gaze de șist și de fiecare dată am întrebat: oameni buni, nu vreți să fim independenți energetic? Să stăm tot timpul că ne închide Gazprom sau nu ne închide? Am făcut gazoductul cu Moldova, l-am început pe 27 august 2013 și l-am inaugurat pe 27 august 2014, după ce domnul Băsescu îl promisese în 2005 și apoi s-a cu televiziune să-l filmeze că nu se lucrează. Problema este că pe gazoduct este să punem și gaz că degeaba e gazoductul. Din acest punct de vedere, obiectivul fundamental la care am lucrat ca prim-ministru și la care vreau să lucrez ca președinte și ține de președinte de data aceasta alături de Guvern este independența energetică a României.
Klaus Iohannis, interesat de funcție
Eu l-am întrebat așa pe dl Klaus Iohannis: doriți la Ministerul de Interne sau Ministerul de Finanțe? Știți de ce? Pentru că sunt două lucruri total diferite. La Interne este vorba de administrație, poliție, iar la Finanțe... avem acordul cu FMI-ul etc. Mi-a răspuns așa: la oricare dintre ele, dar să fiu vicepremier. Mi s-a părut un lucru extrem de neserios. După aceea, mi-am adus aminte că Iohannis voia să fie premier în 2009. A mai vrut să fie prim-ministru a lui Geoană, pe urmă premierul lui Antonescu. De câte ori mă duc la Sibiu, mă întreb de ce vrea cineva să plece din Sibiu? Un oraș cu oameni frumoși. Probabil pe Klaus Iohannis îl interesează doar funcția.
Campania lui Băsescu din 2009, finanțată de șpăgile Microsoft
spun încă o dată și sunt dispus să spun oricărei instituții a statului: nimeni, din cei patru oameni care au fost în arest preventiv, domnul Cocoș, domnul Dumitru și ceilalți doi...Noi toți știm că în 2009 nu ei erau în campania prezidențială, era domnul Băsescu. Noi toți știm că ei sunt oamnei bogați. N-au luat banii să-i ducă acasă să fie și mai bogați, i-au luat și i-au dus în campania domnului Băsescu.
Traian Băsescu și Elena Udrea, Fundația Romeo și Julieta
Ne-a explicat dl Băsescu aseară că urmează să dau casa unei fundații a Dacianei (n.r. - Daciana Sârbu) cu Cătălin Ivan. Sigur, Cătălin Ivan și cu Daciana n-au nicio fundație și n-o să aibă. Deci, m-am hotărât! Nu-i dau casa dlui Băsescu, dar dau casa unei fundații a dnei Elena Udrea cu dl Băsescu.
Sorina Matei neagă că a fost ofițer acoperit
Eu habar nu am dacă Sorina Matei este sau nu ofițer acoperit. Și dacă aș ști, nu aș spune pentru că este ilegal. Mi-a plăcut un lucru. Doamna Sorina Matei m-a criticat pe mine peste tot unde a lucrat. Când a început să o critice pe Elena Udrea și să îl laude pe Klaus Iohannis, gata... a deconspirat-o. Habar nu am dacă e adevărat sau nu. Acela a fost pentru mine semnul că serviciul de propagandă și-a găsit un alt reprezentant.
Serviciul român de propagandă: Turcescu, Tapalagă, Adamescu și Adrian Sârbu
Eu zic că în România, în ultimii zece ani, cel mai puternic serviciu a fost 'Serviciul Român de Propagandă', mai puternic decât SRI, SIE, decât oricine altcineva. Un serviciu format din oameni din presă, din lideri de opinie, care timp de nouă ani și jumătate a lucrat foarte eficient pentru dl Traian Băsescu.
Vă aduc aminte, în 2004, s-a spus cum se fraudează alegerile. Nu s-a mai fraudat nicio alegere după ce a câștigat dl Băsescu.
În 2009, erau mogulii cărora Geoană le vindea toată țara, le vindea sarea și nu mai știu ce trebuia să le vândă la moguli.
În 2012, iarăși s-a fraudat, referendumul de data aceasta. N-a mai găsit nicio fraudă, de la 2 milioane de voturi.
În 2014, contra mea, s-a spus exact ce se spunea în 2004 și în 2009, că vând țara rușilor, că vine PSD-ul și pune mâna pe tot. Deci, din punctul ăsta de vedere, n-a fost o noutate 'Serviciul Român de Propagandă'.
Singurul lucru care s-a schimbat este că în ultima perioadă, și asta explică și nervozitatea dlui Băsescu, tot acest 'Serviciu' s-a mutat la dl Iohannis. Dl Turcescu, dl Tapalagă și ceilalți ca ei, dl Adamescu de exemplu, care a tot furat bani, anul ăsta, până la urmă i s-a înfundat, dl Adrian Sârbu, care nu a plătit niciodată taxe și anul ăsta i s-a înfundat, s-au mutat ușor-ușor de la un lider care clar e pe final, dl Băsescu, la cel pe care, eventual, îl vor, mai bun decât mine, la dl Iohannis.
Ponta, pârât la Ambasada SUA
Vreau să vă spun că m-am bucurat atunci când am spus că România își dorește un parteneriat strategic cu China. Imediat, unul dintre membrii 'serviciului român de propagandă' a fugit repede la Ambasada SUA la București și a zis: 'ați auzit ce a spus Ponta, vrea parteneriat strategic cu China'. Răspunsul oficial de la ambasada SUA a fost: noi, SUA, avem un parteneriat strategic cu China. După care au fugit la Ambasada Germaniei și răspunsul a fost următorul: 'Germania are un parteneriat strategic cu China'. Și pentru doamna Merkel, care este cancelar din 2005, este singura țară în care a fost în vizită în fiecare an, China. Deci, ideea e următoarea: SUA, Germania, Franța, partenerii noștri fundamentali au un parteneriat strategic cu China. Pentru noi, acest parteneriat se referă categoric la capacitatea de investiții în proiecte mari
Victor Ponta-Klaus Iohannis, dezbateri la patru televiziuni
Haideți să vorbim despre patru televiziuni de știri. Klaus Iohannis nu a mers la două dintre ele: nici la Antena 3, nici la România TV. Klaus Iohannis a mers doar la B1 și la Realitatea TV. Eu, spre deosebire de el, merg la toate televiziunile, inclusiv la B1 și la Realitatea TV care au alte păreri politici decât ale mele. Mă duc peste tot pentru că românii se uită la toate televiziunile, nu doar la un post anume. Eu am datoria să fiu președintele tuturor, nu doar al celor care se uită la un anumit post de televiziune.
Cu siguranță, mă veți vedea în dezbateri electorale, alături de Klaus Iohannis, la toate televiziunile. Am vorbit deja și noi suntem pregătiți și avem și confirmări pentru patru dezbateri în legătură cu mai multe teme importante ce țin de mandatul unui președinte: politică externă, securitate națională, politici economice și sociale. Dacă domnul Klaus Iohannis este în turul doi, cu siguranță ne vom întâlni și vom discuta despre aceste teme.
Hidroelectrica, profit uriaș
Investițiile chinezești ne ajută foarte mult. În 2012, când am venit la guvernare, Hidrolectrica era în faliment de la "băieții deștepți"... cu miliarde de euro de plătit, CE Oltenia și Hunedoara, la fel în faliment și urmau să fie închiși, iar la Nuclearelectrica nu exista niciun investitor pentru grupurile trei și patru.
Toate subvențiile se duceau la energia regenerabilă, lucru care urma să crească prețul energiei la consumatorul final... nu vă spun cu cât pentru că vă îngroziți. Prin măsurile pe care le-am luat în doar doi ani și jumătate, Hidroelectrica a ajuns să aibă cel mai mare profit din istoria sa, CE Oltenia și Hunedoara au investiții noi în retehnologizare, Nuclearelectrica s-a listat la bursă cu succes, iar subvențiile pentru energia regenerabilă le ținem într-o limită sustenabilă. Este unul dintre cele mai importante proiecte la care am lucrat ca premier și la care voi lucra ca președinte
Ponta, culisele discuțiilor cu Nuland și Juncker
Parteneriatul strategic (cu SUA) este foarte bun. Dl Băsescu l-a confiscat cu propaganda. I-am cerut lui Bogdan Aurescu (secretar de stat al MAE pe probleme strategice- n.r): ia spune-mi, parteneriatul ăsta strategic, chiar așa, cu Băsescu a început și cu Băsescu se termină? A început în 1997, Emil Constantinescu - Bill Clinton la București. Traian Băsescu a făcut foarte bine că a continuat acest parteneriat.
Dincolo de asta, Statele Unite au nevoie de România să fie mult mai activă pe plan regional. M-am văzut la New York cu dna Nuland și despre asta am discutat. Mi-a spus știu că îl cunoști pe Leancă, spune-mi ce se întâmplă, cum ne coordonăm, cum putem să facem. Din punctul ăsta de vedere cred că România are o șansă extraordinară inclusiv să-și întărească relația cu SUA, fiind un actor și un exportator de stabilitate pentru toată regiunea.
Dl Martin Schulz, social-democrat, e președintele Parlamentului European. Omul care m-a ajutat cel mai mult în această perioadă se numește Jean-Claude Juncker (președintele-ales al Comisiei Europene -n.r). M-a sunat și mi-a spus la telefon foarte clar: Victor, Corina Crețu va primi Politici Regionale, nu altceva. Dar, te rog să nu spui pentru că nu e corect. Niciun premier nu face asta, au sunt șeful Comisiei, am decis și voi anunța. Și am stat cinci zile, în care eu știam ce-mi spusese, și dl Băsescu ieșea pe la televizor și spunea că n-o să obținem nimic, în care dl Iohannis și dl Blaga trimiteau scrisori. Eu am râs de ei, vă dați seama, trimiteau scrisori când decizia era deja luată.
Planuri România-China
Voi merge și în China, cu atât mai mult dacă voi ajunge președinte. Cu această țară avem două obiective fundamentale de colaborare: companiile lor de energie să investească în România și să ne deschidă piața pentru produsele agroalimentare. Se fac demersuri în acest sens. Dacă deschidem piața Chinei pentru produsele agroalimentare românești, în condițiile în care agricultura românească a crescut, veștile sunt foarte bune
Sloganurile din campania electorală
Și 'Marea Unire - președintele care unește'. Eu am considerat că primul-ministru se ocupă de economie, în primul rând. Și dacă am ocazia să vorbesc de economie, o fac cu plăcere, pentru că România merge în direcția bună. Nu știu dacă o să pot să o fac cu dl Iohannis.
Ideea e următoarea: sarcinile primului-ministru sunt diferite de ale președintelui. Ceea ce eu cred că trebuie să facă un președinte din 2014 până în 2019, cel puțin, este în primul rând să redea o încredere și o demnitate României, pe care am pierdut-o în ultimii ani, încredere și demnitate fără de care nu poți să faci nimic. Eu n-am văzut o țară care să aibă succes și care să se rușineze. Nemții sunt mândri că sunt nemți. Francezii sunt mândri că sunt francezi, americanii cântă imnul la toate meciurile de baschet. Noi suntem singurii cărora ni se spune: 'Domnule, românii sunt răi, sunt leneși, sunt proști. Trebuie să vină cineva de afară, trebuie să vină un guvernator, ca să vă guverneze, că voi nu sunteți în stare'. Ori eu cred că suntem în stare, cred că am dovedit că suntem o țară europeană care a recuperat foarte mult din decalaj și care are un potențial foarte mare. Doi - și sunt cele două idei pe care le-am pus în campanie cel mai mult - trebuie să ne redobândim mândria și încrederea, că mândria înseamnă și încredere. Mândria prostească nu te ajută foarte mult, mândria pozitivă te face să fii încrezător.
Singura remarcă pe care pot să o fac despre sloganul altora e un lucru pe care serviciul român de propagandă care lucrează pentru dl Iohannis l-a scăpat, că mai fac și ei greșeli: 'România lucrurilor sau lucrului bine făcut'. Ori eu vreau să fie o Românie a oamenilor. Vedeți, eu mă refer mereu la oameni, iar dl Iohannis se referă la lucruri. Ori președintele nu trebuie să se ocupe de lucruri, trebuie să se ocupe de români, de oameni. De lucruri - de șosea, de fabrică - se ocupă primul-ministru, investitorii privați, miniștrii. Ori, prin acel slogan, care, sigur, i se potrivește foarte bine dlui Iohannis, că dânsul s-a ocupat foarte bine de lucruri. S-a lipit și pe acea gafă uriașă: 'Eu nu investesc în copii, investesc în imobile'. Cred că a fost un slogan foarte prost gândit.
Victor Ponta, propuneri prim-ministru
Marți voi face o listă de propuneri de prim-miniștri. Minim unul, maxim trei. Oamenii au dreptul să știe: Ponta a fost prim-ministru, știm ce a făcut, se duce la Cotroceni, cine vine prim-ministru, continuă lucrurile? Și anume, viitorul prim-ministru, pe care eu îl propun, va spune clar: menținem reducerea cotei de CAS, nu mărim cota unică de 16%, păstrăm ce am discutat cu sindicatele din Educație și din Sănătate, păstrăm ceea ce am discutat pe plan european
Cu siguranță trebuie să fie o persoană cu vederi de centru - dreapta.
Despre numirea lui Klaus Iohannis premier
Domnul Iohannis a fost pe această listă, în 2009, când PSD-ul era foarte bun. Și domnul Geoană era foarte bun, că urma să îl numească prim-ministru.
Știți, voiam să zic, deodată, marele luptător împotriva PSD-ului, domnul Iohannis! Hai să fim serioși! Păi a vrut să fie prim-ministru al nostru. Marele luptător contra lui Voiculescu.
Dom'le, atunci când am fost, eu eram mic, pe atunci. Doar asistam. Era domnul Voiculescu în capul mesei când s-a decis să fie Iohannis prim-ministru. Acum e luptător Iohannis împotriva lui Voiculescu! După aia Crin l-a adus să fie vice-prim-ministru și acum am înțeles că este foarte rău!
Citește și: Ponta la DC News, interviul integral și cele mai importante declarații
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News