Victor Boştinaru: Comisia Europeană trebuie să se asigure că statele membre adoptă condiţiile necesare pentru Iniţiativele Cetăţeneşti Europene
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, a găzduit în această dimineaţă dezbaterea „Iniţiativa Cetăţenească Europeană la un an de punere în practică: evaluarea experienţei câştigate şi depăşirea obstacolelor”.

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, coordonatorul Grupului S&D în Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European, a salutat încă o dată acest instrument unic de democraţie participativă: „deşi aflat încă la început, Iniţiativa Cetăţenească a înregistrat deja câteva succese importante. Menţionez chiar o primă iniţiativă, intitulată sugestiv «Right2Water» care a reunit deja peste un milion de semnături.”

Cecilia Malmström, Comisarul European pentru Afaceri Interne, prezentă la dezbatere, a subliniat faptul că „este prea devreme pentru a trage concluziile definitive asupra impactului Iniţiativei Cetăţeneşti” şi şi-a exprimat gratitudinea pentru rolul activ pe care europarlamentarii l-au avut în promovarea Iniţiativei Cetăţeneşti. Comisarul a mai menţionat că problema principală în aplicarea regulamentului până în prezent, constă în existenţa unui cadru legal care nu permite accesul tuturor cetăţenilor europeni în susţinerea tuturor Iniţiativelor Cetăţeneşti. Astfel, în opinia Comisiei Europene, acest lucru trebuie schimbat.

Eurodeputatul social democrat a mai afirmat că Parlamentul European a contribuit la realizarea a mai mult de 2/3 din textul regulamentului aplicabil iniţiativelor, acest lucru demonstrând „angajamentul nostru pentru a consolida implicarea cetăţenilor europeni în definirea sau schimbarea politicilor europene, fapt pentru care sunt în bună măsură mândru şi pentru care am contribuit personal şi în Comisia pentru Petiții.”

În concluzie, eurodeputatul român, Victor Boştinaru, a invitat Comisia Europeană să evite riscul de utilizare în scopuri naţionaliste şi extremiste a acestui instrument şi să facă presiuni asupra statelor membre să adopte toate condiţiile necesare pentru a facilita exercitarea acestui drept.

Conform prevederilor din Tratat, prin introducerea unei iniţiative cetăţeneşti din partea a cel puţin 1 milion de cetăţenii europeni, dintr-un număr semnificativ de state membre, se va putea solicita Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative. Astfel, cetăţenii vor participa în mod direct la exercitarea autorităţii suverane a Uniunii Europene, fiind implicaţi pentru prima dată, în mod direct, în procesul legislativ european.

Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel