Data publicării:
Pensiile de serviciu ale magistraților. Daniel Horodniceanu, vicepreședintele CSM: Statul s-a răzgândit. E o chestiune puțin nedreaptă
Vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, a fost invitatul Laurei Duță la Culisele Justiției, unde s-a discutat despre chestiunea pensiilor speciale acordate magistraților.
Laura Duță: Este un scandal foarte mare cu pensiile magistraților. Și politicienii au ieșit și susțin că magistrații au pensii nesimțite și ies și devreme din sistem. Ce puteți să ne spuneți și care este mesajul dvs pentru cei din sistemul procurori-judecători? Care este poziția dumneavoastră publică, pentru a înțelege ce urmează? Ați dat un aviz pozitiv.
Daniel Horodniceanu: Nu noi! Vechiul CSM a dat avizul pe legea pensiilor, în decembrie. În principiu, nu au fost mari modificări. Sunt doar câteva amendamente admise la Senat. Vom vedea dacă amendamentele vor fi agreate de Comisia Europeană. Ele cumva sunt legate de acea tranșă din PNRR.
Laura Duță: Spuneți că vechiul CSM a dat avizul. Înțeleg că în acel aviz se făcea referire la o decizie a Curții Constituționale în care nu sunt vizați magistrații, ci alte categorii de pensionari.
Daniel Horodniceanu: Eu știu așa: în principiu, pensiile militare reprezintă 0,7 din PIB, iar pensiile magistraților reprezintă undeva la sub 0,1% din PIB. Deci, împreună, toate pensiile de serviciu ar reprezenta undeva la 0,8% din PIB, ceea ce era în limita suportabilității așa cum era prevăzut în acordul pe care România l-a avut cu CE în ceea ce privește PNRR-ul. Pe noi, cei din magistratură, evident că ne interesează. Componenta de pensie este una foarte importantă și, așa cum a spus și Curtea Constituțională, are o foarte mare legătură cu elementul de independență a justiției, pentru că face parte din acel pachet ce, cumva, într-un așa-zis contract social, magistrații l-au negociat la intrarea în magistratură, iar atâta timp cât îți asumi o serie întreagă de restricții, de incompatibilități, trebuie să ai parte și de compensație pentru această chestiune. Faptul că statul s-a răzgândit între timp și nu mai vrea să-ți ofere tot pachetul e o chestiune care pare cumva nedreaptă, dar, având în vedere că facem parte din aceeași societate, magistrații au înțeles, au negociat și s-a scos un anumit produs care a mers în Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News