Data actualizării:
Data publicării:

Viaţa de film a actorului Constantin Tănase. A fost atât de sărac încât vindea unsoare pentru copitele cailor ca să-şi poată cumpăra o pâine pe zi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
sursa foto: Teatrul de Rervistă "Constantin Tănase", www.teatrultanase.ro
sursa foto: Teatrul de Rervistă "Constantin Tănase", www.teatrultanase.ro
Ştim astăzi despre Teatrul de Revistă care-i poartă numele. Dar câţi cunosc chinurile şi foamea prin care a trecut marele actor Constantin Tănase în anii tinereţii?

Băiat sărman din Vaslui, marele Constantin Tănase a fost îndrăgostit de scenă încă din copilărie. S-a născut la 5 iulie 1880 într-o familie cu venituri modeste. Tatăl, Ion Tănase, era laborant de farmacie, iar mama casnică. A crescut într-o casă în care romanţele şi cântecele populare româneşti erau la ordinea zilei. 

Nu prea i-a plăcut şcoala, dar a iubit teatrul încă din prima clipă în care a luat contact cu scena. În anii de şcoală a început să frecventeze spectacolele de la Grădina „Pîrjoala” unde se juca teatru popular. Şi-a făcut el însuşi un grup de teatru de amatori împreună cu prietenii lui, iar prima reprezentaţie a dat-o în beciul casei. Următoarele "scenete" au avut loc în hambar.

Şi-a găsit cu greu rostul în viaţă

Deşi visul lui era să devină actor, Tănase s-a înscris la liceul militar din Iaşi. A fost respins însă la examenul medical. S-a înscris  apoi la un liceu la Brăila, dar a fost nevoit să-l abandoneze din lipsă de bani. S-a angajat învăţător la ţară, dar a avut conflicte cu conducerea școlii așa că, într-o zi, a luat drumul Capitalei. La Bucureşti s-a înrolat ca voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti, iar după armată s-a înscris la şcoala de telegrafişti. Nu renunţase însă la idealul lui, acela de a deveni actor şi s-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică.  La examenul de admitere s-a dus îmbrăcat în haina militară, pentru că alte haine nu avea. Chiar şi aşa, l-a impresionat pe C.I. Nottara membru al comisie de admitere care l-a luat la clasa lui de comedie. ”Ăsta are în el un comic natural, vorbeşte doar şi râzi de el”, ar fi spus Nottara despre Tănase.

Student sărac

În studenţie a fost atât de sărac încât, pentru a-şi asigura banii de mâncare, cânta în corul bisericii şi vindea unsoare pentru copitele cailor. De multe ori, banii de pe vânzările de o zi îi ajungeau doar pentru o pâine. În loc de pingele, în ghete îşi punea cartoane.   

Ca să facă rost de bani s-a angajat în armată. La teatru venea deseori îmbrăcat în militar pentru că nu avea bani de alte haine.  Despre cea mai cruntă perioada de sărăcia din viaţa lui, Constantin Tănase avea să-şi amintească toată viaţa: „Am trăit în cea mai neagră mizerie pe care şi-o poate închipui cineva”.

A absolvit Conservatorul în 1905 și a început să lucreze ca actor, jucând în trupe de teatru care activau în grădinile bucureştene, iar în 1017 s-a căsătorit cu Virginia Niculescu.

Moartea actorului, sub semnul întrebării

Constantin Tănase a murit în casa sa din Bucureşti pe 29 august 1945. Pentru că se pusese rău cu regimul sovietic, s-a spus că ar fi fost ucis de Armata Roşie. Cu puţin timp înainte de moarte ajunsese în arest din cauza unui cuplet care îi supărase pe ruşi. Vestea morţii subite a lui Tănase a lansat scenariul crimei. Însă varianta oficială a fost că marele actor s-a stins din cauza unei amigdalite dobândite de pe urma unei beri reci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel