Viață pe Marte. Speranțele cercetătorilor, sporite de descoperirile din deşertul Atacama
În deşertul Atacama plouă o dată la un deceniu - sau chiar mai rar de atât - însă anumite bacterii minuscule şi microorganisme reuşesc totuşi să supravieţuiască, lăsând să se întrevadă posibilitatea ca oamenii de ştiinţă să descopere forme de viaţă similare pe planeta Marte, potrivit unui studiu publicat luni şi citat de AFP.
Aflat între Chile şi Peru, Atacama este cel mai arid deşert non-polar de pe Terra şi, fără îndoială, cel mai apropiat de condiţiile care există pe "Planeta roşie", se afirmă într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Dirk Schulze-Makuch, profesor de planetologie la Universitatea Tehnică din Berlin, şi colegii lui au mers în deşertul Atacama în 2015 pentru a studia tipurile de vieţuitoare care a putea să trăiască în acea regiune.
Dintr-o dată, a început să plouă. Iar oamenii de ştiinţă au detectat o veritabilă explozie a activităţii biologice la nivelul solului, fapt care i-a determinat să recolteze mai multe eşantioane.
Forme de viață identificate
Analizele genomice au permis identificarea mai multor tipuri autohtone de viaţă microbiană, în principal bacterii, care au reuşit să se adapteze la acel mediu ostil rămânând în hibernare timp de mulţi ani, înainte de a se reactiva pentru a se reproduce după venirea ploilor.
"Cercetătorii au găsit în trecut organisme pe cale de a muri, aflate aproape de suprafaţă, alături de resturi de ADN. Însă acum a fost pentru prima dată când cineva a reuşit să identifice o formă de viaţă persistentă în solurile din deşertul Atacama", a explicat Dirk Schulze-Makuch, principalul autor al studiului.
"Credem că aceste comunităţi microbiene pot să hiberneze timp de sute sau chiar mii de ani în condiţii foarte apropiate de cele care există pe o planetă precum Marte, înainte de a reveni la viaţă atunci când plouă", a continuat cercetătorul german.
Formele, redescoperite
Când s-au întors în Atacama în 2016 şi 2017, savanţii au descoperit că aceleaşi comunităţi microbiene ascunse în sol erau pe cale să revină, lent, la starea de hibernare. Însă nu erau moarte.
Organisme unicelulare, aflate în straturile mai profunde ale pământului, "au format comunităţi active timp de milioane de ani şi au evoluat pentru a rezista în acele condiţii dificile", au precizat autorii acestui studiu.
Or, întrucât oceane şi lacuri au existat pe Marte în urmă cu câteva miliarde de ani, profesorul Dirk Schulze-Makuch speră că studiul pe care l-a condus va putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă aflaţi în căutarea unor forme de viaţă pe Marte, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News