Există mai multe planete decât stele în galaxia noastră, în care sistemul solar a fost considerat multă vreme o excepţie, arată un studiu publicat miercuri de o echipă internaţională de astronomi şi menţionat de AFP.Stele înconjurate de planete: 'Este regula mai degrabă decât excepţia' în Calea Lactee, spune Arnaud Cassan de la Institutul de astrofizică din Paris, principalul autor al studiului apărut în revista ştiinţifică britanică 'Nature'. Potrivit calculelor statistice ale echipei sale, în galaxia noastră există 1,6 planete la o stea. Potrivit estimărilor astronomilor, 17% din stele au o planetă cu masa comparabilă cu a lui Jupiter, 52%, planete de talia lui Neptun şi 62%, nişte 'super-Terra', planete de 5-10 ori mai mari decât Pământul, informează Agerpres.
'Se pare că există miliarde de planete cu mase asemănătoare Pământului pe orbita din jurul stelelor din Calea Lactee', afirmă Daniel Kubas într-un comunicat al Observatorului austral european (ESO) din Chile.
În timp ce echipa lui Arnaud Cassan s-a ocupat de stelele solitare, un alt studiu, publicat tot miercuri în 'Nature', arată că 1% din stelele perechi ('stele binare') ar putea avea o exoplanetă gigant în jurul lor.
Galaxia noastră ar putea avea milioane de exoplanete cu mai mulţi Sori, arată William Welsh de la Universitatea din San Diego (SUA), a cărui echipă a identificat două noi planete de acest tip, cu ajutorul satelitului Kepler, care a permis deja depistarea primei planete aşa-zis 'circumbinare', numită Kepler-16b.
Peste 1.700 de exoplanete au fost descoperite în 16 ani, dintre care doar în jur de zece prin 'microlentilă', tehnica utilizată de echipa lui Arnaud Cassan, care a observat şase ani milioane de stele, căutând astfel de efecte de lupă. Este un fenomen rar care se produce când două stele se aliniază perfect în linia noastră de vizare: masa celei mai apropiate amplifică lumina celei mai îndepărtate. Einstein a arătat că prezenţa unei mase modifică traseul razelor luminoase. Dacă o planetă orbitează în jurul stelei, jucând rolul de lupă, ea contribuie şi la efectul de amplificare a luminii. 'Prin tehnica microlentilei, chiar şi o planetă foarte mică poate fi descoperită dacă există o aliniere geometrică favorabilă între planetă şi stea', spune Cassan.
Studiul a vizat exoplanetele care s-ar putea afla între 75 milioane de km - jumătatea distanţei Pământ - Soare - şi 1,5 miliarde de km de steaua lor şi cu masă de la cinci ori mai mare decât Terra la de zece ori mai mare decât Jupiter.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News