Data publicării:

Vezi cum un tânăr din Israel poate să mişte un robot aflat în Franţa

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
robot
robot

Anumiţi cercetători pretind că pot crea o lume în care persoanele care au suferit un accident şi au rămas paralizate ar putea duce o viaţă relativ normală prin intermediul unui robot, informează Un studiu publicat în revista New Scientist demonstrează că nu suntem departe de o astfel de lume. Cercetătorii au reuşit ca un bărbat din Israel, conectat la un scaner cerebral, să mişte cu ajutorul minţii sale, un robot dintr-un laborator din Franţa. Individul putea să vadă prin ochii adroidului.

Cercetătorii au utilizat un scaner cu rezonanţă magnetică fMRI, un aparat utilizat pentru a analiza activitatea cerebrală prin înregistratea fluxului de sânge care irigă creierul. Prin măsurarea fluxului sanguin, cercetătorii pot detecta zonele corpului care sunt stimulate pentru realizarea anumitor acţiuni, inclusiv mişcări. În ultimii ani, aceste scanere s-au dovenit o manieră extraordinară de a realiza sau de a analiza un sistem care să conecteze mintea umană cu o maşinărie. Un prim pas a fost făcut de neurologul Adrian Owen, care, prin intermediul unui fMRI a ajutat un om, în stare vegetativă, să răspundă la întrebări cu DA sau NU. Chiar în decursul săptămânii acesteia, experţii de la Maastrich University din Olanda au spus că au reuşit ca un bărbat paralizat total să silabisească câteva cuvinte prin intermediul unui robot.

Experimentul cu roboţi merge mult mai departe. Experţii au conectat studentul Tirosh Shapira, într-un laborator de la  Bar-Ilan University, din Israel, cu un mic robot umanoid, la mii kilometri distanţă, la Institutul de Tehnologie Beziers din Franţa. Înainte de a-l conecta, cercetătorii i-au cerut lui Shapira să se gândească la diferite mişcări, apoi au dezvoltat un program care să poată detecta rapid intenţiile sale. Rezultatul a fost că studentul putea controla robotul chiar în timp real.

Experimentele nu se opresc aici. Echipa de cercetători vrea să meargă mai departe şi să dezvolte un sistem prin care o anumită persoană să poată vorbi perfect prin intermediul robotului. Următorul pas este să înlocuiască scanerul cerebral cu o cască care să se pună pe cap. Apoi, experţii vor să construiască un robot de înălţimea similară cu persoana reală.

Aceste studii fac parte dintr-un proiect internaţional numit Virtual Embodiment and Robotic Re-embodiment, cu scopul de a găsi modul eficient de a conecta oamenii la un corp electronic pentru a-i ajuta să se descurce în diverse situaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel