Vezi cine va admira sâmbătă eclipsa totală de Lună
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Eclipsa-totala-de-Luna
Eclipsa-totala-de-Luna

Locuitorii Asiei, Australiei și o parte din cei ai Americii de Nord, Europei de Est și Scandinaviei vor admira sâmbătă de la 14h06 GMT, timp de o oră, dacă cerul va fi senin, o eclipsă totală de Lună, inclusiv fazele parțiale, relatează AFP.

Luna va începe să intre în umbra Pământului la 12h45 GMT. Discul lunar va fi acoperit în totalitate de umbră, de la 14h06 până la 14h57 GMT. Eclipsa va fi apoi din nou parţială până la 16h18 GMT.

Eclipsa de Lună de sâmbătăt  este ultima din cele patru eclipse solare parţiale şi două eclipse totale de Lună anunțate pentru anul 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună va putea fi admirată în 15 aprilie 2014.

Și românii pot urmări eclipsa.  "Luna va răsări pe 10 decembrie la ora 16:30 și va fi "scufundată" în umbra planetei noastre. Chiar atunci se produce maximul eclipsei și în următoarele 25 de minute Luna va rămâne în umbră. Vom putea vedea cum iese din umbră începând cu ora 16:57 până la 18:18 când va rămâne în penumbră. Pentru că penumbra este foarte transparentă putem considera (din punct de vedere vizual) că eclipsa a luat sfârșit. Geometric vorbind eclipsa se va termina la 19:30 când Luna a iesit complet și din penumbră", scrie Observatorul pe site-ul oficial.

Citește și:

Eclipsă totală de Lună, vizibilă din România, pe 10 decembrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel