Vezi ce prevede Codul Electoral redactat de AEP
Autoritatea Electorală Permanentă a redactat și repus în discuție Codul Electoral care a fost finalizat în 2011 și prezentat tot în ianuarie 2011 reprezentanţilor partidelor politice. AEP, printr-o scrisoare deschisă, invită toți actorii instituționali implicați în procesele electorale să contribuie la efortul de redefinire a cadrului legislativ electoral românesc.
Printre altele, Codul Electoral redactat de AEP şi repus în discuţie publică de această instituţie propune ca demiterea preşedintelui să fie decisă fără condiţia întrunirii cvorumului la referendum, în timp ce pentru alte tipuri de consultări populare, precum revizuirea Constituţiei acest prag este menţinut.Codul Electoral redactat de AEP reglementează modul de desfăşurare şi validare a referendumurilor naţionale şi locale. Referendumul naţional constituie forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român prin vot universal, liber, egal, secret şi direct, cu privire la: revizuirea Constituţiei, demiterea Preşedintelui României şi probleme de interes naţional.
Pentru referendumul de demitere, se spune însă că "demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe întreaga ţară ale alegătorilor români care au participat la referendum" (art. 23. alin. 3). Aşadar, demiterea este validată dacă se întruneşte majoritatea voturilor pentru opţiunea "DA", indiferent de rata de participare la vot.
De Ce News vă prezintă scrisoarea deschisă a AEP adresată instituțiilor implicate în procesele electorale.
"Organizarea unor alegeri libere şi corecte reprezintă un element indispensabil în cadrul eforturilor unei naţiuni de a asigura fiecărui cetăţean al său dreptul de a lua parte la procesul de guvernare a ţării sale, se arată" în documentul primit de la AEP.
" În realizarea acestui deziderat, statul, prin instituţiile sale democratice, trebuie să garanteze drepturile electorale ale cetăţenilor săi şi să asigure existenţa unui cadru legislativ coerent şi stabil privind desfăşurarea alegerilor.
Consultările electorale din ultimii ani au pus în evidenţă o serie de lacune şi inadvertenţe ale legislaţiei electorale româneşti, cauzate de numărul mare al actelor normative care reglementează acest domeniu, pe de o parte şi deselor modificări ale acestora, pe de altă parte.
Soluţia pentru armonizarea legislaţiei electorale din România este adoptarea unei reglementări unice care să creeze cadrul general pentru toate tipurile de alegeri şi referendumuri. Acest demers va avea ca rezultat imediat o mai mare coerenţă şi fluiditate a derulării procedurilor specifice organizării şi desfăşurării procesului electoral şi, totodată, o mai mare stabilitate a legislaţiei electorale.
În anul 2011, Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat un Proiect de lege privind Codul electoral care conţine prevederi referitoare la toate tipurile de alegeri şi referedumuri. Acest proiect este un document perfectibil care îşi propune să reunească şi să armonizeze reglementările cu caracter electoral existente, înlăturând actualele discrepanţe şi lacune legislative.
Proiectul de lege privind Codul electoral a fost transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, spre a fi prezentat deputaţilor şi senatorilor şi eventual, însuşit ca iniţiativă legislativă de aceştia.
Consolidarea proceselor democratice şi a instituţiilor statului este responsabilitatea comună a guvernanţilor, partidelor politice şi a electoratului.
În dorinţa de a aduce iniţiativa sa în atenţia tuturor participanţilor la procesul electoral, în luna ianuarie 2011, Autoritatea Electorală Permanentă a organizat o întâlnire cu reprezentanţii partidelor politice în cadrul căreia au fost prezentate principalele prevederi ale Proiectului de lege privind Codul electoral.
Acţiunile de mediatizare a proiectului au continuat în intervalul 2011-2012, în cadrul conferinţelor, meselor rotunde şi apariţiilor în mass-media ale reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente.
Fiind convinsă de utilitatea unei reglementări unice în domeniul electoral, Autoritatea Electorală Permanentă relansează în discuţie Proiectul de lege privind Codul electoral, invitând toţi actorii instituţionali ai proceselor electorale să contribuie la efortul de redefinire a cadrului legislativ electoral românesc.
Proiectul de lege electorală poate fi regăsit de către orice persoană interesată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, la http://roaep.ro/ro/section.php?id=96".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News