Veteranii armatei Rusiei, lovitură de graţie pentru Putin: Nu putem câştiga războiul...
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Specna Arms, pexels
Fotografie de la Specna Arms, pexels
Veteranii armatei Rusiei spun că războiul nu mai poate fi câştigat, iar asta ar fi din cauza lui Vladimir Putin. 

Cel care face aceste declaraţii este Vitaly Votanovksy, locotenent-colonel în rezervă în Forţele Aeriene ale Rusiei. După retragerea din armată, el s-a dedicat activismului politic în oraşul Krasnodar, din sudul Rusiei. Actualmente, este unul dintre cei mai vehemenţi oponenţi ai invaziei din Ucraina şi a fost reţinut de mai multe ori pentru că a fotografiat mormintele soldaţilor căzuţi la datorie. 

"Putin a distrus resursele de mobilizare ale armatei cu propriile sale mâine şi acum acest idiot a intrat în război cu întreaga lume. A creat circumstanţe în care nu mai avem cum să câştigăm", a declarat Votanovsky, citat de The Moscow Times

"Noi, veteranii, discutăm între noi, discutăm despre ce se întâmplă. Sunt oameni cu viziuni identice cu a mea, alţii sunt mai puţini radicali. Dar cei mai mulţi sunt doar prostiţi de propagandă", a declarat şi Nikolai Prokudin, veteran în vârstă de 61 de ani care a luptat în Afganistan şi care se opune războiului din Ucraina. 

"Nu voi merge să lupt contra Ucrainei. Prefer să mă trimită la închisoare"

Prokudin a fost autorul unei petiţii împotriva "escaladării războiului" din Ucraina, alături de colegul său Sergei Gulyaev, care a lucrat în Serviciul de Informaţii al armatei Rusiei. Deşi mulţi dintre semnatari şi-au retras, mai târziu, sprijinul, Gulyaev a rămas fidel cauzei. 

"Nu ştiu dacă voi fi şi eu mobilizat. Dar cu siguranţă nu voi merge să lupt contra Ucrainei. Prefer să mă trimită la închisoare", a declarat Gulyaev. Unul dintre motivele pentru care nu vrea să lupte este faptul că îşi datorează viaţa unui ucrainean, care l-a salvat de la moarte în Afganistan. Ulterior, fiul acelui soldat a fost ucis într-o bătălie din 2014 dintre armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi. 

"Vorbim de un soldat care m-a scos dintr-o încurcătură serioasă pe un drum din Afganistan. Fiul său a murit apărând aeroportul din Donetsk. Era singurul său fiu. Când am aflat, am putut simţi fiori şi era clar că era multă ură faţă de ceea ce Rusia a făcut cu Crimea şi cu Donbas. Mi-am dat seama că, deşi stăm la aceeaşi masă, ţara mea i-a ucis fiul", a mai spus Gulyaev. 

Mai mulţi veterani de război au fost amendaţi pentru că au încălcat cenzura privind războiul în acest an.

Cine este Serghei Surovikin, omul pe care Vladimir Putin l-a numit responsabil cu războiul din Ucraina

După mai multe înfrângeri pe frontul din Ucraina, Vladimir Putin a decis să îl numească pe generalul Serghei Surovikin ca responsabil pentru gestionarea războiului. 

Surovikin s-a născut pe 11 octombrie 1966 în Novosibirsk şi a absolvit Şcoala Militară din Omsk în 1987. A fost detaşat într-o unitate Spetznaz şi a luptat în războiul sovieto-afgan. 

În august 1991, a fost promovat la gradul de căpitan şi era comandantul Batalionului 1 Infanterie şi Divizia Tamanskaya. În timpul loviturii de stat din august, Surovikin a avut ordin să îşi trimită batalionul prin tunelul de la Garden Ring, unde trei demonstranţi au fost ucişi. După înăbuşirea loviturii de stat, Surovikin a fost arestat şi interogat timp de şapte luni. Acuzaţiile împotriva sa, însă, au fost închise după ce Boris Yeltsin a concluzionat că Surovikin doar urma nişte ordine. A fost promovat în grad de maior ulterior. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel