Vestigii ale unor așezări creștine din secolul al V-lea, descoperite în Egipt. FOTO în articol
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Arheologii au descoperit în Egipt vestigii ale unor clădiri creştine din secolul al V-lea.

O misiune arheologică franco-norvegiană a descoperit vestigii ale unor clădiri creştine din antichitatea târzie în Deşertul de Vest din Egipt, mărturie a unei vieţi monahale în regiune în secolul al V-lea, a anunţat sâmbătă ministerul egiptean al Antichităţilor, relatează AFP.

"Misiunea franco-norvegiană a descoperit în timpul celei de-a treia campanii de săpături în situl Tell Ganoub Kasr al-Agouz, în oaza al-Bahariya, mai multe clădiri construite în bazalt, sculptate în piatră şi cărămidă", potrivit unui comunicat al ministerului.

Acestea din urmă corespund "celor şase sectoare care adăpostesc rămăşiţele a trei biserici, chilii de călugări", ale căror "ziduri poartă desene şi simboluri cu conotaţii copte", a precizat responsabilul pentru antichităţi islamice, copte şi evreieşti, Oussama Talaat, citează Agerpres.

 

Alte descoperiri făcute în Egipt

Şeful misiunii, Victor Ghica, profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, a adăugat că în 2020 au fost descoperite "19 clădiri şi o biserică sculptată în piatră". Biserica avea "pe pereţi inscripţii religioase" şi biblice "în greacă", ce indicau "natura monahală a vieţii în regiune" şi "prezenţa călugărilor în secolul al V-lea (e.n.)", a precizat specialistul care, potrivit profilului său de pe site-ul facultăţii, a absolvit studiile universitare la Universitatea din Bucureşti.

Izolat în deşert, în sud-vestul Egiptului, departe de aşezările cunoscute din epoca romană, situl frecventat de asceţi creştini a fost ocupat din secolul al IV-lea până în secolul al VIII-lea şi a cunoscut probabil cea mai intensă activitate în jurul secolelor al V-lea şi al VI-lea, conform site-ului Institutului francez de arheologie orientală din Cairo, responsabil de misiune. Cairo a anunţat în ultimele luni descoperiri arheologice majore şi speră că acestea vor contribui la relansarea turismului, un sector-cheie în Egipt, afectat de pandemia de coronavirus, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel