Data actualizării:
Data publicării:

Vești proaste pentru cei care au trecut pe piaţa concurenţială. Dumitru Chisăliță: Creșteri de prețuri. Situaţie dezastruoasă

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energie Inteligentă, a vorbit despre scumpirile privind energia electrică și gazele, cu o atenționare pentru cei care au trecut pe piața concurențială.

"Au existat creşteri de preţuri pe piaţa gazelor naturale, la 1 iulie 2021, cu peste 20%. Pentru cei care au trecut în piaţa concurenţială şi pentru care se semnează un nou contract după această dată, veştile sunt şi mai rele pentru că ne aşteptăm la creşteri de preţuri mult mai mari de 20%, faţă de preţul pe care îl au ei în contract, preţul pe care l-au avut în ultimul an. Asta se va întâmpla, probabil, pentru circa 20% dintre consumatorii de gaze naturale, însemnând circa 600.000 - 700.000 de consumatori care vor fi în această situaţie dezastruoasă. Aceşti consumatori din piaţa serviciu universal au beneficiat de prețurile care existau la momentul iunie 2021. Ceilalţi au ghinionul să se găsească într-un moment în care prețurile au crescut foarte mult într-un interval de doar două luni.

Ce pot să facă, totuşi, ca să nu plătească aceste facturi? Există posibilitatea să se orienteze către alţi furnizori de la care să obţină un preţ mai bun decât cel pe care îl dau furnizorii lor actuali, dar oricum mult mai mare decât ceea ce înseamnă preţul pe care îl au ei. Am putea să spunem că pentru un consumator care, în momentul de față, trece de la un furnizor de la care a obținut un preţ foarte bun, anul trecut în luna septembrie, şi intră pe noul preţ care este valabil în septembrie 2021, creşterea poate să fie între 75% şi 105%. Dacă el alege să meargă la cea mai bună ofertă care este pe piaţa gazelor naturale în momentul de faţă, la cel mai bun furnizor, creşterea va fi undeva de 45%.

Pe piaţa energiei electrice creșterile au fost de 24%, conform INS. Creşterile pe care le vedem în momentul de faţă vor determina escaladări ale preţurilor şi în semestrul al doilea din 2021. Probabil, pentru serviciul universal, aceste creşteri le vom vedea de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cei care sunt în piaţa concurenţială şi le expiră contractul, mult mai repede - începând, probabil, cu luna septembrie sau octombrie a acestui an. Creşterile vor fi semnificative. Doar în aceste luni se anunţă creşteri de peste 20-21%", a spus Dumitru Chisăliță, în emisiunea Income Magazine, de la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel