Veşti bune pentru bugetari! Două minivacanţe în ianuarie 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Zile libere în plus pentru angajaţii din România. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că se va vota ca şi Boboteaza şi Sfântul Ion să fie zile nelucrătoare de anul viitor.

În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii. Numărul zilelor libere în 2023 ar putea ajunge la 17, dacă va fi aprobat în Parlament un proiect de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală, nelucrătoare.

Încă două zile nelucrătoare în 2023

„Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere”, spune președintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere. „Eu sunt creștin ca și dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza și Sfântul Ion și nu cred că este cu nimic ieșit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulți români participă atât la Bobotează și foarte mulți români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulți sfinți sunt de Sfântul Ion”, spune Marcel Ciolacu.

Câteva zeci de parlamentari de la PSD au inițiat în septembrie un proiect de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere. PSD a depus la Senat un proiect de lege, iniţiat de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în care propune ca zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Libere de la stat

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
14 aprilie — Vinerea Mare (vineri)
16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)
1 mai — Ziua Muncii (luni)
1 iunie — Ziua Copilului (joi)
4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel