Data actualizării:
Data publicării:

Vestea bună pentru salariați din Ordonanța dată de Guvern la finalul anului 2021. Ce se întâmplă cu salariile. Angajatorii vor fi obligați

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Ordonanța de Urgență dată de Guvern la final de 2021 aduce multe vești proaste, în special financiare, pentru multe categorii, dar are și unele părți bune. 

Citește și: ”Surprizele” din Ordonanța dată de Guvern la final de an 2021. Veste proastă pentru cine iese la pensie în 2022. Nu sunt singurii vizați

Vorbim despre Ordonanța de Urgență 130 din 17 decembrie 2021, privind ”unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”. 

Schimbare pentru salariați

Una dintre cele mai importante modificări aduse de Ordonanță se referă la timpul în care un salariat poate fi ținut pe salariul minim. 

”(2^1) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni.” arată modificarea. 

Prin urmare, un salariat angajat pe salariul minim brut nu poate fi ținut pe acesta mai mult de 24 de luni. După doi ani, se consideră că angajatul a fost calificat și va trebui încadrat cu un salariu de bază superior celui minim brut. 

Salariul minim a crescut în 2022

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut din România se mărește la 2.550 de lei. Angajatul care este încadrat pe salariul minim brut primește în mână 1524 de lei. Firma plătește pentru un angajat care câștigă 1524 de lei un cost salarial complet de 2607 lei.

Salariu mediu net de peste 3.500 de lei

Câștigul salarial mediu brut, raportat de INS la finalul anului 2021, a fost de 5.773 lei pentru nivelul lunii octombrie 2021. Se raporta, astfel, o creștere cu 41 de lei față de septembrie 2021. Câștigul salarial mediu net, respectiv salariul mediu luat în mână de angajați, se ridica, după cum arăta Institutul  Național de Statistică, la 3.544 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 27 lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel