Veste excelentă pentru consumatorii de băuturi alcoolice: Scad prețurile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Măsură surprinzătoare în Noul Cod fiscal: de la anul se ieftinesc băuturile alcoolice. Noul Cod fiscal, publicat joi în Monitorul Oficial, prevede o scădere de 30% a accizelor aplicate alcoolului etilic, folosit la toate băuturile tari.

Noul Cod fiscal prevede o acciză de 3.307 lei pe hectolitru pentru alcoolul etilic, în condiţiile în care, în Codul actual, aceasta este cu peste 1.400 de lei mai mare.

Este vorba despre o scădere de 30 de procente la băuturile tari. Cu siguranţă, această scădere se va simţi şi în preţul final, cel de la raft.

Vezi și: Eugen Teodorovici explică ce efecte va avea noul Cod fiscal

În primele nouă luni ale acestui an, consumul de băuturi tari a scăzut cu 36%, iar asta pentru că acciza actuală a fost calculată la un curs artificial de 4,74 de lei pentru un euro, scrie digi24.ro.

Piaţa băuturilor tari este una importantă, de două miliarde de lei.

"Va fi o ieftinire de aproximativ 15%-20%, ceea ce va face consumatorul român să se îndrepte şi către aceste băuturi. O sticlă de vodcă de 30 de lei ar trebui să scadă la 24-25 de lei", a comentat Romulus Dascălu, preşedintele Asociaţiei Patronatelor din Industria Alcoolului.

"E o măsură pe care am cerut-o. Noi am cerut chiar o reducere mai mare, comparabilă cu cea a Bulgariei, de exemplu. În prezent, acciza este egală cu cea din Luxemburg, unde puterea de cumpărare este de cinci ori mai mare. (...) 90% este evaziunea fiscală în România. Mă refer la alcool la negru, ţuică, pălincă, care nu sunt accizate, adică nu se plăteşte nicio taxă", a mai spus Romulus Dascălu.

Citește și: Efect bombă al negocierilor între partide pe Noul Cod Fiscal: Cresc impozitele!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel