Data publicării:
Versurile bozenilor care aveau să atenteze la mustața lui Stalin
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
În numărul 7, de Sâmbătă, 20 Ianuarie (2 Februarie) 1918 din Telegraful Roman, apărut la Sibiiu, a fost publicat un inedit cântec soldățesc pentru presa vremurilor noastre. Mai mult, vitejia locuitorilor din Boz, transilvăneni aprigi, făcând parte azi din comuna Doștat, județul Alba, s-a remarcat și în cel de-al Doilea Război Mondial când unii locuitori sași din Boz au fost recrutați în trupe germane pentru a merge pe frontul din Rusia. La plecare, ei au scris pe trenul care urma să îi ducă pe front următorul avertisment: „Stalin, apără-ți mustața! Vin bozenii!”
„FOIȘOARA
Versuri soldățești
Ioan Sârbu, din satul Boz, comitatul Albei inferioare, infanterist în regimentul 64, ne trimite din spitalul de campanie nr. 1401 câteva versuri cătănești.
Facem loc următoarelor:
……………………………
Frunză verde foaie lată,
In ne bagă odată,
Să ne ducă ’ n țări străine,
Unde nu te știe nime.
Am plecat cu mult oftat
După ce-am lăsat în sat;
Am pornit cu bucurie,
Să-mi păzesc a mea moșie,
Copilașii, și’o soție…
Nouă zile n’șir ne-am dus
In Galiția de sus.
Ni-am săpat loc sub pământ,
Cu gândul la Domnul sfânt.
Frunzuliță de săcară
Trecem Nistrul ap’amară,
Granița Galițiii,
In țara Bucovinii.
………………………………………
Pân’ acuma de curând
Pușca rusu ’ noi pe rând;
Dar și noi pușcam într ’ una
De gândeai că arde lumea:
Pușcam ziua, pușcam noaptea,
Tot alăturea cu moartea…
……………………………………………
Adă, Doamne, pacea în țară
Să mă văd acasă eară!
Ion Sârbu”
Notă: Boz (mai demult, Buzdu; în dialectul săsesc Buss, Bus, în germană Bußd, Bussd, Bussendorf, în maghiară Buzd) este un sat în comuna Doștat din județul Alba, Transilvania, România. Ca urmare a acordului cu URSS, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial statul român a permis deportarea în lagăre de muncă a propriilor cetățeni de etnie germană, ca reparații de război. Din satul Boz, ca și din celelalte localități izolate din Ardeal, au fost deportați, împotriva acordurilor în vigoare și a practicilor vremii, și tinerii cu vârste sub 18 ani și mame cu copii foarte mici. Mulți dintre ei nu s-au mai reîntors, pierind în deportare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News