Vaticanul are în vedere o întâlnire istorică, la Ierusalim, între Papa Francisc și Patriarhul Kiril
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Vaticanul analizează conjunctura unei întâlniri între Papa Francisc și Patriarhul Kiril, în iunie.

Vaticanul studiază posibilitatea de a prelungi călătoria Papei Francisc în Liban în iunie, astfel încât să poată merge la Ierusalim pentru a-l întâlni acolo pe patriarhul ortodox rus Kirill, care a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, au declarat luni două surse pentru Reuters. Aceasta ar fi a doua întâlnire dintre cei doi.

Prima lor întrevedere, în Cuba, în 2016, a fost prima dintre un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă care a împărțit creștinismul în anul 1054.

Kirill, în vârstă de 75 de ani, și-a dat binecuvântarea pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, o poziție care a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume și a declanșat o rebeliune internă despre care teologii și academicienii spun că este fără precedent.

Sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au spus că planul era ca Papa, în vârstă de 85 de ani, care urmează să plece în Liban în perioada 12-13 iunie, să zboare la Amman, Iordania, în dimineața zilei de 14 iunie. De acolo, va urca într-un elicopter spre Ierusalim în aceeași zi pentru întâlnirea cu Kirill, upă care se va întoarce la Roma, conform surselor.

Papa își dorește o întâlnire cu Patriarhul Kiril

O sursă a spus că itinerariul părea a fi aproape sigur, în timp ce cealaltă a spus că este o posibilitate.

Întors din călătoria sa în Malta, săptămâna trecută, Papa Francisc a spus că spera să-l întâlnească pe Kirill undeva în Orientul Mijlociu anul acesta, dar nu a spus unde.

Kirill le-a cerut rușilor, duminică, să se adune în jurul autorităților, în timp ce Moscova continuă ceea ce numește o „operație militară specială” în Ucraina.

Patriarhul a făcut anterior declarații în care apără acțiunile Moscovei în Ucraina și consideră războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă.

„Să ne ajute Domnul să ne unim în această perioadă dificilă pentru Patria noastră, inclusiv în preajma autorităților”, a declarat Kirill, citat de agenția de presă Interfax, la o predică la Moscova.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a elimina oamenii pe care i-a numit naționaliști periculoși. De cealaltă parte, Papa Francisc a catalogat terminologia, numind-o război, conform JPost.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel