Vaslui: Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul nefinalizării lucrărilor de consolidare la Şcoala Fâstâci
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă în legătură cu nefinalizarea lucrărilor de consolidare a şcolii 'Cezar Botez' din satul Fâstâci, judeţul Vaslui, şi condiţiile în care se desfăşoară cursurile.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Avocatul Poporului, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor. 'Cu ocazia acţiunii de promovare a Domeniului de activitate apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului - Avocatul Copilului, efectuată la Şcoala Gimnazială 'Cezar Botez', din satul Fâstâci, comuna Cozmeşti, judeţul Vaslui, reprezentanţii Avocatului Poporului au luat cunoştinţă de problematica nefinalizării lucrărilor de consolidare a şcolii, precum şi de condiţiile de desfăşurare a cursurilor în incinta Ocolului Silvic şi a dispensarului din sat. Lucrările de reconsolidare a Şcolii Gimnaziale din satul Fâstâci au fost câştigate în 2006, prin licitaţie, de o firmă.
Deşi, la vremea respectivă, lucrările au început, ulterior, şantierul a rămas blocat. De atunci, însă, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, clădirea rămânând nefuncţională până în prezent. Au urmat diverse procese prin care firma de construcţii a solicitat instanţei plata din partea Primăriei comunei Cozmeşti, judeţul Vaslui, a unor sume pentru lucrări deja executate', menţionează sursa citată. În comunicatul de presă se mai arată că, în prezent, elevii claselor V-VIII învaţă în incinta Ocolului Silvic şi în Dispensar, în câteva camere mici aflate în stare de degradare, care adăpostesc câteva clase şi cancelaria.
'Copiii merg la toaletă afară, într-un spaţiu insalubru, fără apă curentă, iar în bănci elevii stau îngrămădiţi. În noua şcoală, aflată în construcţie în ultimii 12 ani, ar trebui să funcţioneze şi o şcoală profesională de arte şi meserii, care ar putea rezolva problematica părăsirii timpurii a şcolii sau a abandonului şcolar din zonă, cu implicaţii considerabile de natură socială şi economică pentru comunitate', se arată în comunicatul presă transmis de Avocatul Poporului. Şcoala construită în localitatea Fâstâci a făcut de-a lungul anilor obiectul mai multor dispute între constructor şi autorităţile locale, care s-au acuzat reciproc de tergiversarea lucrărilor şi de faptul că localul unităţii de învăţământ nu a fost dat în folosinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News