Vasile Ioana: Cum și când folosim corect Agheasma Mare. Situațiile în care se ia cu binecuvântarea duhovnicului
Cum se ia Agheasma Mare?
Aflăm răspunsul de la părintele Vasile Ioana.
„Cum și când folosim Agheasma Mare? Apa sfințita de preot, în ziua Botezului Domnului, este numita Agheasma Mare (din grecescul "agiasmos"-sfințire).
În viața și casele oamenilor, Agheasma Mare este prezență sfântă și sfințitoare - "izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, plină de putere îngerească".
CÂND SE CONSUMĂ?
-în ajunul Bobotezei (zi de ajunare sau de post aspru);
-începând din ziua Botezului Domnului, 6 ianuarie, și până în 14 ianuarie (odovania praznicului), inclusiv;
-în posturile de peste an sau în vreme de necaz, ispită ori grea suferință, cu binecuvântarea duhovnicului.
CUM SE CONSUMĂ?
Pe nemâncate, pentru că nimic din cele lumești trecătoare, nu este mai important decât hrana spirituală. Gustăm trei guri de agheasmă înainte de a consuma anafura pentru că anafura este binecuvântată în timp ce Agheasma este sfințită prin invocarea Duhului Sfânt.
CONCLUZIE
Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu și Om fiind, botezându-Se în Iordan, sfințește firea apelor. De atunci încoace la acest mare praznic, slujitorii Domnului ridică cu evlavie mâinile la Cer și invocă Harul Duhului Sfânt, să sfințească an de an apele. De acest Har, Sfânt și Sfințitor, ne bucurăm și noi gustând din apa sfințită și bucurându-ne când ne sunt sfințite casele! Har și Pace”, a transmis părintele Vasile Ioana.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va săvârşi, sâmbătă, Slujba Sfinţirii Mari a apei, la Sărbătoarea Botezului Domnului, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale
Conform Biroului de presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an se vor desfăşura conform următorului program:
* vineri va avea loc Sfinţirea Mare a apei, precum şi îmbutelierea a 20.000 de sticle într-un spaţiu special amenajat, fără accesul credincioşilor şi vor fi pregătite 10.000 de pachete cu anafură;
* sâmbătă, începând cu ora 7,00, la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioşilor prezenţi sticle de 0,5 litri cu Agheasmă Mare împreună cu pachete cu anafură, iar între orele 9,30 - 11,30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.
Începând cu ora 12,00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârşită Slujba Sfinţirii Mari a apei (Agheasma Mare) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această agheasmă.
Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, este dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.
În credinţa ortodoxă, sărbătoarea aminteşte Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor - Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică.
Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.
Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.
VEZI ȘI: Preotul Vasile Ioana, despre tradiția cu spălatul de Bobotează: Doamne ferește! / video - https://www.dcnews.ro/preotul-vasile-ioana-despre-traditia-cu-spalatul-de-boboteaza-doamne-fereste-video_944039.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News