Data actualizării:
Data publicării:

VASILE DÂNCU, viitorul PREMIER, adevărul despre PROTESTE: O generație dezamăgită

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Într-un interviu recent, cel propus a fi viitorul premier al României, Vasile Dâncu, vorbea despre proteste. 

Potrivit informațiilor dcnews.ro, Vasile Dâncu este propus a fi viitorul premier al României. 

VEZI AICI: VASILE DÂNCU, viitorul PREMIER: Partidele au ajuns la o înțelegere

Interviul a fost luat înainte de tragedia din clubul Colectiv și, implicit, înainte de protestele de amploare din toată țara. Însă, Vasile Dâncu scrie, pe pagina sa de Facebook: "Un interviu dat înainte de tragedia de la Colectiv. Dar nici acum nu aș avea ceva de schimbat. Acolo vorbeam mai mult despre protestul politic". 

Iată unele dintre afirmațiile lui Vasile Dâncu despre proteste, din interviul pentru obiectiv.info

- Pentru a avea mișcări serioase de masă ar trebui să avem o structură socială în care să se manifeste ceea ce, în sociologie, numim clivaje. Adică să existe posibilitatea ca oamenii să se diferenţieze destul de clar, să aibă conştiinţa apartenenţei la o categorie şi, de aici, având conştiinţa diferenţelor, să treacă la protest ca acţiune colectivă.

- Şi mişcările sociale își schimbă forma, totul se transformă nu în proteste angajate de ideologii puternice, de atitudini stabile, ele devin mai mult agregări emoţionale. Mişcările de tip occupy resping liderii de frica de a nu fi deturnate sau liderii cumpăraţi, aşa că nu pot dezvolta o strategie pe termen lung fără lideri.

- Rețelele de socializare au și rol pozitiv, dar și un rol negativ pentru ieșirea în stradă. (...) Organizarea este mai rapidă și îi poate integra pe cei care sunt singuratici și apatici, cei care nu participă la grupuri față în față. Dar apar și slăbiciunile, și cea mai importantă cred că este aceea că nu se formează aici identități stabile, ci instabile, care dispar când individul iese din rețea. Pe de altă parte, Facebookul poate fi modalitatea suplimentară de control al politicului. (...) Paradoxal este că aceia care protestează din când în când sunt un grup format din grupuri diverse, care acceptă până la urmă că sunt unite de o emoţie mai degrabă şi nu de un contract social pe termen lung. Este o generaţie circumspectă, ca să spunem aşa. Dacă ne uităm în sondaje, vedem că nu au încredere în stat, nu au încredere foarte mare nici în celălalt. Este o generaţie dezamăgită, dar capabilă să acţioneze punctual în momentul în care un drept al individului este încălcat.

- Este o generaţie flash mob, o generaţie care se adună în jurul unei emoţii, dar nu are un contract social stabil, cum suntem noi, cu contracte tradiţionale, moştenite prin educaţie. Este un contract pe durată determinată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel