Urmărește emisiunea live
Vasile Bănescu, PRECIZĂRI privind pelerinajul la Sfântul Dimitrie cel Nou
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Vasile Bănescu FOTO AGERPRES
Vasile Bănescu FOTO AGERPRES
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a oferit precizări cu privire la modul de desfășurare al pelerinajului la Sfântul Dimitrie cel Nou. Iată ce a spus.

Într-o intervenție la Antena 3, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a venit cu precizări privitoare la modul de desfășurare al pelerinajului la Sfântul Dimitrie cel Nou: 

„Pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, va fi diferită în sensul diminuării masive a prezenței credincioșilor care vor dori să vină. Doar trei zile, spre deosebire de anii precedenți când pelerinajul dura aproximativ 7 zile. Se va restricționa accesul, pe baza cărții de identitate. Se va diminua numărul de clerici și de slujitori, la Sfintele Liturghii care se vor desfășura aici, pe colina Bucuriei, la Patriarhie, aceștia vor fi în număr forte restrâns.

S-a renunțat total la procesiunea care se desfășura înaintea sărbătorii și care implica un număr mare de credincioși și clerici. Acest lucru a fost amânat pentru la anul. De asemenea, accesul credincioșilor, de duminică până marți, se va face pe un culoar strâmt, pentru o singură persoană, care va aștepta în spatele altei persoane la 1,5 metri. Este exclusă aglomerarea zonei. Nu va fi cazul unor aglomerări de persoane. Nu se pune problema venirii în grupuri. Purtarea măștii e obligatorie, respectarea distanței la fel, Jandarmeria Română va veghea foarte atent la respectarea acestor reguli pentru respectarea cărora, eu însumi, fac un apel din toată inima. Oamenii să vină pregătiți, cu conștiința faptului că ne putem bucura de o sărbătoare, dar nu trebuie să neglijăm aceste reguli impuse, mai ales în situația specială în care se află Bucureștiul astăzi.

Organizarea acestui pelerinaj este rodul unui dialog interinstituționalizat, Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română au purtat dialogul cu Direcția de Sănătate Publică, Primăria Bucureștiului, Prefectura Bucureștiului și, evident Jandarmeria Română. Dialogul, la care a invitat însuși domnul premier Ludovic Orban, s-a realizat de astă dată. Tot ce se va desfășura în aceste zile stă nu doar sub semnul riguros al legii, cât și sub semnul invitației Bisericii către toți cei care vor veni de a fi foarte atenți la respectarea regulilor despre care vorbim de atâtea luni.

Unii credincioși pot fi nemulțumiți, dar nu trebuie să uităm n ce situație ne aflăm. Acest lucru trebuie conștientizat. Pandemia nu este o glumă, nu este o conspirație, purtarea măștii nu este un păcat. Trebuie să ne lecuim de astfel de viziuni negativiste. Trebuie să mergem cu gândul la rudele noastre care s-au îmbolnăvit, la preoții care s-au îmbolnăvit, la ierarhii care s-au îmbolnăvit, trebuie să practicăm discernământul. Fac un apel la claritatea morală de care avem toți nevoie.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel