Data actualizării:
Data publicării:

Vasile Bănescu a pus ochii pe deconstructiviști: Pentru ei, măscărirea Cinei celei de Taină e „artă” liberă de orice critică

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Vasile Bănescu le-a făcut portretul deconstructiviștilor.

Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a făcut un portret al deconstructiviștilor din societate, oamenii pentru care, de exemplu, „măscărirea sacrilegă a unui episod din Evanghelia cofondatoare, alături de Decalog, a civilizației europene, episod pus în scenă de niște cristofobi depravați, e „artă” liberă de orice critică“.

„Deconstructiviștii…

se înmulțesc rapid. Piața ideologică, inclusiv universitară, îi cere. În media apar frecvent. Guralivi fiind, sunt la mare preț. Vorbesc oricând despre orice.

Cu ce se ocupă ei, însă, cu adevărat?

Cei mai mulți sunt experți pe problema nimicului absolut, ambalat în poleiala unui jargon cu aere intelectualiste, menite să confere ștaif și credibilitate într-o societate cultural rudimentară.

Alții sunt șerpesc-seducători magiștrii universitari, majoritatea în zona umanioarelor „corect” politizate, aduse la moda ideologică a zilei, zonă unde livrarea abundentă de insipid și concepte inventate este o necesitate. Trebuie totuși alimentată și zona dintre ideologie și realitate cu ceva.

Toți combat ceea ce clarifică și articulează moral, ceea ce conduce la Sens, ceea ce edifică și fortifică spiritual, ceea ce are legătură cu „cele nevăzute” și mai ales cu Întruparea lui Dumnezeu în Istorie. Aceasta îi face chiar să bufnească în râs. Post-modernismul școlăresc, cel care practică ridicola deriziune a moralei, nu are organ pentru metafizic. Ceea ce-i oferă libertatea maximă de a se compromite.

Legat de religie în general și creștinism în special, deconstructiviștilor le convine doar vagul, doar diluarea lor superioară în numele unei clamate culturi dezrădăcinate, despre care se îndrugă bazaconiile fragmentarului, post-adevărului, genului și sexului fluid, jocului cu idei primite de-a gata, ale relativismului dizolvant, ale construirii și deconstruirii realității din care studenții trebuie să înțeleagă cât mai puțin și doar ce e contrar marii Tradiții și Legii morale a umanității.

Cu acestea din urmă se dă de pământ în numele Rațiunii solitare, majusculate și decuplate de rațiunile inimii și ale credinței în Cel nevăzut care onorează în cel mai înalt grad. Cum altfel?

Deconstructiviștii aplaudă tot ce se năruie moral și (teleo)logic, tot ce distorsionează imaginea proiectată de credința revelatoare în Adevăr, Frumos și Bine, tot ce sabotează menținerea noastră în conversația neîntreruptă cu vocile morale și culturale ale trecutului pe temele mereu vii ale naturii omului și orientării acestuia spre înțelepțire“, scrie Vasile Bănescu.

CITEȘTE ȘI          -          Reacția lui Mircea Badea după reinterpretarea Cinei celei de Taină la Jocurile Olimpice de la Paris

„Pentru ei, măscărirea Cinei celei de Taină e „artă” liberă de orice critică“

„Pentru ei, măscărirea sacrilegă a unui episod din Evanghelia cofondatoare, alături de Decalog, a civilizației europene, episod pus în scenă de niște cristofobi depravați, e „artă” liberă de orice critică. Libertatea de a ofensa, nu oameni, ci ceea ce e mai adânc în ei, se traduce pentru demolatorii Tradiției prin sacrosancta „libertate de expresie”, iar blasfemia prin „drept” oferit de o democrație sufocată ideologic prin împresurarea centrului de  periferia cu aer de menajerie.

Aruncarea în aer a frontierelor morale în numele respectării „drepturilor” celor ce-și proclamă zgomotos mândria de a fi excentrici moralei și în răspăr cu biologia, nu face loc Libertății, ci libertinajului suicidar, nu deschide calea spre vreun paradis „pour tous”, ci spre sordidul infernal care va expulza din lumea locuită democratic exact ceea ce ține în istorie popoare și democrații: vitala ordine morală.

Deconstruirea acesteia a devenit pasiunea recentă și prioritară a celor ce sar de unde nu te-aștepți în apărarea „artei” de dragul ideologiei.

Arta de a te face de râs“, conchide Vasile Bănescu.

CITEȘTE ȘI            -          Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, reacție după reinterpretarea Cinei cea de Taină la Jocurile Olimpice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel