Vartan Arachelian, Dinu Zamfirescu, Georgeta Filitti spun cum l-au cunoscut pe Regele Mihai
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Asociația Tineretului Regalist și Biblioteca Naţională a României organizează masa rotundă „Cum l-am cunoscut pe Regele Mihai”. Evenimentul se desfășoară miercuri, 26 octombrie, de la ora 18:00, în Sala Symposium. Intrarea este liberă.   

Vor evoca amintiri personale cu Regele Mihai, din anii exilului până aproape de zilele noastre: Dinu Zamfirescu, Georgeta Filitti, Vartan Arachelian, Constantin Marțian, Mircea Emilian Stoica, Anastasia Cristea și Răzvan Apetrei. Moderatorii discuției vor fi Bogdan Șerban-Iancu și Oleg Chiseliov.

Profesori, jurnaliști, istorici, studenți-amintiri despre Regele Mihai

-Dinu Zamfirescu, fost deținut politic și exilat, l-a cunoscut pe Regele Mihai în anul 1976, într-o audiență la Versoix. A fost președintele-fondator al Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), în anul 2004, iar astăzi este președintele Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Totodată, este membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Regele Mihai i-a acordat Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler (2013).

-Georgeta Filitti este istoric, membru de onoare al Academiei Române. A fost, o îndelungată perioadă, cercetător al Institutului de istorie „Nicolae Iorga”, remarcându-se ca un autor foarte prolific și editor al operei unor mari personalități (Nicolae Iorga, Mihail Kogălniceanu, I. C. Filitti, Victor Slăvescu etc.). În anul 2021 a reluat editarea jurnalului Reginei Maria a României, care se oprise cu însemnările din 1928. Regele Mihai i-a acordat Crucea Casei Regale (2012), iar statul român, Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2019).

-Vartan Arachelian este jurnalist de televiziune. A fost primul jurnalist din Televiziunea Română care a realizat un interviu cu Regele Mihai, transmis la TVR în ziua de 10 mai 1990, motiv pentru care a fost concediat de conducerea postului. A contribuit la apariția SOTI, primul post independent de televiziune din România. A revenit în Televiziunea Română ca director al TVR Internațional. Este cunoscut pentru interviurile cu personalități marcante, precum Corneliu Coposu și Petre Țuțea, precum și pentru activitatea sa literară.

-Constantin Marțian, inginer, este Președintele Alianței Civice, în care a activat din anii ’90. S-a remarcat și în Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România, ca vicepreședinte, în Asociația pentru Informare despre Regatul României (INFORR), ca membru în colegiu, și în asociația Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, ca vicepreședinte și secretar general. Regele Mihai i-a acordat Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2008).  

-Mircea Emilian Stoica este Președintele-Comandant al Asociației Tradiția Militară. Organizația pe care o conduce a fost primul grup de reconstituire istorico-militară din România membru în Uniunea Europeană a Asociațiilor Istorico-Militare, participând la gărzi simbolice la Palatul Elisabeta cu ocazia mai multor evenimente festive. Asociația a fost distinsă cu Medalia Regală pentru Loialitate (2018) și Înaltul Patronaj al Principelui Radu (2021).

-Anastasia Cristea, doctorand în jurnalism și științele comunicării. Crescută în spiritul valorilor Coroanei, este fiica jurnalistului Radu Călin Cristea (1955-2020), căruia Regele Mihai i-a acordat Crucea Casei Regale (2012).

-Răzvan Apetrei, muzician, este director general al Corului Regal și președintele Asociației Tineretului Regalist. A avut o îndelungată colaborare muzicală cu Casa  vMajestății Sale, prin Camerata Regală (2009) și Corul Regal (2012), ansambluri onorate de Principele Radu prin acordarea Înaltului Patronaj și acordarea unor decorații regale.

-Bogdan Șerban-Iancu, jurnalist de televiziune, este co-realizatorul emisiunii „Ora Regelui”. Dintre producțiile sale, amintim: „Automobilul, o pasiune regală” (2010), „În numele Tatălui” (2015), „Republica lor, Regele nostru” (2022) și „Ultimii romantici. Piloții Majestății Sale” (2022). A publicat interviurile sale cu Regele Mihai și ca texte, în volumele „Ora Regelui” (2014) și „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I” (2019). Regele Mihai i-a acordat Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2010), iar Custodele Coroanei Margareta, Ordinul  „Coroana României” în grad de Cavaler (2022).

-Oleg Chiseliov este elev al Liceului Teoretic „Pro Succes” din Chișinău. Este pasionat de istorie, politică și geopolitică, fiind membru în Comitetul de Conducere al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”. S-a implicat activ în diferite activități de promovare a unionismului în Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel