Data publicării:

Vara ta va fi mai proastă cu Instagram

Autor: florin, Florin Pupăză | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Credeam cu toții că Facebook este marele producător de invidie și sânge rău, dar un alt produs al companiei, Instagram, este cel care l-a întrecut. Ne aflăm în mijlocul verii, iar Instagram este plin de picioare epilate, corpuri bronzate, plaje de vis, la apus sau la răsărit. Viața este grea. Și de-abia este începutul lui august. 

Revista Slate a lansat o avertizare în legătură cu pericolul pe care îl poate avea Instagram asupra sănătății noastre mintale și sugerează ideea că această rețea de socializare, o platformă a fotografiilor ideale, poate duce la depresie chiar mai mult decât Facebook.

Facebook ne poate crea imaginea că viața celorlalți este mai interesantă decât a noastră. Faptul că ne vedem ca o persoană plictisită sau plictisitoare produce complicații tot timpul anului, însă vara acutizează starea, putându-se ajunge chiar și la un caz psihiatric.

Ceea ce nu văd ochii, îți povestește Facebook

Psihoterapeuta Mariela Michelena scrie în cartea sa „Îmi este foarte greu să te uit” că Facebook este expresia excluziunii, unde afli despre toate minunatele petreceri la care nu ai fost invitat și te îngropi în mizerie dacă nu ai o stimă de sine foarte puternică. „Ceea ce nu văd ochii, îți povestește Facebook”, spune Michelena. Cu cât ne uităm mai mult la fotografiile altora, cu atât riscăm mai mult să apară sentimentul de invidie.

Studiile arată că tindem să atribuim la conținutul pasiv publicat de alții caracter permanent, când, de fapt, în majoritatea cazurilor este vorba despre situații circumstanțiale. Cu alte cuvinte, niciunul dintre noi nu suntem întotdeauna în situații paradisiace nici în restaurante japoneze, așa cum nici noi nu suntem întotdeauna trântiți de plictiseală pe canapea.

Puterea imaginilor perfecte

Slate susține că Instagram duce acest fenomen chiar mai departe, căci concentrează ce e mai rău pe Facebook (povocator de invidie). Cele trei obiceiuri tipice care ne pot face rău din punct de vedere psihic pe Facebook sunt potențate pe Instagram. Este vorba despre plimbarea de pe un profil pe celălalt privind pozele altora (pe Instagram e chiar mai ușor), un grup de persoane amorf ca audiență, printre care mulți necunoscuți (ceea ce ne ajută să ne imaginăm vieți ideale, căci nu este nimic mai bun decât cunoașterea omului pentru a-l da jos de pe altar), dar și împrăștierea de valorări (like-uri) superficiale.

Restul lumii nu trăiește permanent la apus, în Bali

Instagram este exclusiv vizual. Este o oglindă a noastră prin intermediul unor fotografii minunate (trecute prin numerose filtre, să nu uităm). O fotografie este întotdeauna mai explicită decât un status de Facebook. Iar filtrele ajută la idealizarea imaginii. Nu urcăm orice fotografie pe Instagram, ci doar pe cele frumoase, originale, artistice. Arătăm ce avem mai bun. Cu toții facem asta, dar câteodată ne ia valul și credem că restul lumii trăiește în permanență la apus în Bali. „Fotografiile au o putere foarte mare, creează o comparație socială imediată ceea ce produce sentimente de inferioritate”, spune Hanna Krasnova pentru Slate Magazine. Pe Instagram este mai ușor să pierdem noțiunea timpului și a realității, adaugă aceasta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel