Vara sunt mai multe cazuri de apendicită. Află motivul
Apendicita - inflamația acută a apendicelui - reprezintă cea mai frecventă urgență chirurgicală în rândul copiilor și tinerilor.
Apendicita apare atunci când se acumulează reziduuri și microorganisme la nivelul apendicelui, blocându-se evacuarea către intestinul gros. Acest blocaj poate fi cauzat de acumularea de mucus în interior sau din cauza fecalelor care pot pătrunde spre apendice, blocând deschiderea acestuia. Ca urmare, bacteriile ce au ajuns în apendice se înmulţesc şi produc inflamare. Procesul inflamator nu se mai poate opri nici cu antibiotice, iar singura metodă de tratament pentru a nu se ajunge la peritonită (complicație severă) este operația.
Apendicita, frecventă vara
Vara se înmulțesc infecţiile gastrointestinale. Aceste afecţiuni produse de diverși agenți patogeni (bacterii, virusuri, fungi sau paraziţi) sunt destul de uşor de contractat prin consumul de apă contaminată, de legume sau de fructe nespălate ori de la unele alimente insuficient preparate. Prin proliferarea agenților patogeni la nivelul intestinului, infecţiile gastrointestinale pot conduce la inflamarea apendicelui.
Prevenţia constă într-o igienă corectă înainte de masă şi în prepararea corectă a alimentelor. Apendicita apare mai des la adolescenţi şi la tineri tocmai pentru că aceştia sunt, în general, mai neglijenţi în privinţa igienei alimentaţiei. Așadar, cazurile sunt mai frecente vara, fiindcă atunci se produc mai multe infecţii gastrointestinale.
Apendicita: simptome
Simptomele clasice includ:
- durere surdă aproape de ombilic sau în partea superioară a abdomenului ce devine mai apoi ascuțită și se deplasează spre partea din dreapta jos a abdomenului,
- pierderea poftei de mâncare,
- greață și/sau vărsături imediat după ce încep durerile abdominale,
- senzație de balonare,
- febră în jur de 38 de grade Celsius,
- dureri la urinare,
- constipație sau diaree.
Dacă apar aceste simptome este bine să mergi la camera de gardă pentru un consult de specialitate. Înainte de control nu trebuie să mănânci, să bei și să nu folosești medicamente calmante sau laxative. Acestea pot provoca spargerea apendicelui, ducând la peritonită.
În prezent, operația de apendicită se poate face prin chirugie clasică sau laparoscopică (care necesită doar câteva mici incizii în peretele abdomenului).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News