Vara în septembrie. Elena Mateescu, ANM: Posibil să atingem un nou record. Abatere termică pozitivă de 3,6°C
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 19 sep 2023, 18:44
WhatsApp
Vara în septembrie. Elena Mateescu, ANM: Posibil să atingem un nou record. Abatere termică pozitivă de 3,6°C / Foto: Pixabay
Vara în septembrie. Elena Mateescu, ANM: Posibil să atingem un nou record. Abatere termică pozitivă de 3,6°C / Foto: Pixabay
Elena Mateescu, directorul ANM, spune că este posibil ca actuala lună septembrie să fie declarată una dintre cele mai calde din istorie.

În România sunt așteptate maxime la pragul caniculei, de până la 32°C, iar Elena Mateescu, directorul ANM, spune că actuala lună septembrie ar putea fi declarată una dintre cele mai calde din istorie.

"Este posibil să consemnăm o lună septembrie 2023 printre cele mai călduroase luni septembrie din istoria măsurătorilor. În țara noastră, la acest moment, ne situăm ca fiind a doua perioadă cea mai caldă din istorie, cu abatere termică pozitivă de 3,6°C cea mai caldă lună septembrie din istorie fiind până în prezent luna septembrie a anului 1994, cu 4,2°C, iată la diferență de numai 0,6°C.

Însă având în vedere estimările până la sfârșitul lunii și posibilitatea să atingem un nou record în această lună se datorează și evoluției condițiilor meteorologice pentru următoarea perioadă luând în considerare vremea mai caldă decât în mod obișnuit.

Cum va fi vremea în zilele următoare

Mâine contăm pe 22 până la 31°C, joi de asemenea 23- 31°C, vineri deja urcăm la 32° pentru ca sâmbătă și duminică, mai ales în partea de sud-vest a țării, să consemnăm valori apropiate de pragul unei zile de caniculă 34° astfel încât pe ceea ce urmează, chiar până în jurul datei de 30 septembrie, pentru că ecardul rămâne în continuare ridicat 25 până la 27-29° până la sfârșitul lunii să înregistrăm o probabilitate foarte mare de a avea o lună septembrie record din punctul de vedere al fenomenelor de instabilitate.

Vor mai fi posibile averse, în special în zona montană, dar și în partea de nord-nord-vest a țării. Cu siguranță însă nu la cotele pe care le-am avut atunci când am avut trei zile consecutiv avertizări meteorologice de cod galben amendate de alerte meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu sau chiar cod roșu. Așadar, o primă lună de toamnă mai degrabă cu caracteristicile unei veri târzii", a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?