Data actualizării:
Data publicării:

Vara ameliorează criza COVID? Un studiu arată că temperaturile ridicate scad cu 15% numărul deceselor

Autor: Alexandra Cheroiu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Temerile că un al doilea val al pandemiei de Covid-19 ar putea lovi la iarnă au crescut după ce oamenii de știință au avertizat că ameliorarea pandemiei coronavirus din această vară, în unele state, ar avea legătură cu faptul că boala este mai ușoară în lunile calde.

Oamenii de știință din întreaga lume care au urmărit pandemia au descoperit că o creștere a temperaturii cu 1°C determină o scădere cu 15% a deceselor cauzate de coronavirus, arată Daily Mail.

Profesorul Tim Spector, un epidemiolog de la King's College London care administrează aplicația Covid Symptom Tracker și a condus studiul, a spus că vara a fost o ”fereastră de oportunitate” pentru a scoate virusul din Europa.

Oamenii par să fie mai puțin sensibili la boli severe atunci când vremea este mai caldă și mai umedă, a spus el, și mai mult în pericol atunci când este frig afară. Celulele care acoperă căile respiratorii sunt mai puțin rezistente la frig, iar oamenii petrec mai mult timp în interior, ceea ce crește riscul de răspândire al virusului. 

”În general, pe măsură ce vremea s-a încălzit, severitatea bolii s-a redus”

 

”În Europa, unde aveam șapte spitale care înregistrau date, temperaturi și timp, am observat că o reducere a mortalității cu aproximativ 15% cu fiecare grad de creștere. Deci, în general, pe măsură ce vremea s-a încălzit, severitatea bolii s-a redus, iar mortalitatea s-a redus în timp. Același lucru nu a fost valabil în datele chinezești pe care le-am obținut, pentru perioada decembrie-februarie, când temperaturile nu creșteau“, a declarat marți profesorul Spector pentru BBC Radio 4.

Profesorul Spector a analizat datele de la 37.000 de persoane care folosesc aplicația pe care o rulează în Marea Britanie și a descoperit că oamenii par să aibă boli mai scurte și mai puțin severe acum, când vremea este caldă. El a lucrat cu oameni de știință din întreaga lume, analizând datele de la aproape 7.000 de pacienți internați la spital cu Covid-19 în Croația, Spania, Italia, Finlanda, Polonia, Germania, Marea Britanie și China.

Studiul a constatat că cea mai puternică legătură s-a găsit în Barcelona, ​​Spania, unde ratele de deces au scăzut cu 4,1% pe zi între 2 martie și 19 mai.

În general, în spitalele din Europa, internările la terapie intensivă au scăzut cu 2,2% pe zi între sfârșitul lunii februarie și sfârșitul lunii mai, iar nevoia de ventilație a pacienților a scăzut cu 2,1% pe zi.

Cercetătorii spun că încetinirea bolii este prea mare pentru a fi explicată pur și simplu prin tratamente mai bune. Ei au remarcat, totodată, că țările calde și umede din Asia de Est nu au avut cifre ale deceselor la fel de devastatoare ca cele avute în Europa mai răcoroasă.

În Indonezia, de exemplu, au existat 86.521 de cazuri și 4.143 de decese - o rată de 4,8%, comparativ cu o rată a decesului de 15,4% în Marea Britanie. Acest lucru s-ar putea datora faptului că țările asiatice erau mai bine pregătitte, dar cercătătorii cred că vremea joacă un rol important.

Lucrarea profesorului Spector și a altor experți internaționali a fost publicată pe site-ul medRxiv, fără revizuirea unor oameni de știință independenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel