VAR în România. Probleme la 5 din 7 meciuri disputate
Echipa de implementare VAR a făcut o primă analiză, iar concluziile nu sunt dintre cele mai bune. La 5 din cele 7 meciuri în care a fost folosit sistemul au fost probleme.
După disputarea a 7 meciuri cu sistem VAR în fotbalul românesc, Supercupa României și 6 meciuri din prima rundă a Superligii, echipa de implementare a arbitrajului video în fotbalul românesc face următoarele precizări:
Au existat diverse probleme la 5 dintre cele 7 jocuri disputate până acum. Deși s-au făcut teste pe stadioane, situația este diferită la momentul meciului. Sunt arene unde infrastructura acestora cedează în condiții de solicitare maximă și nu se prezintă în cele mai bune condiții.Cea mai întâlnită problemă tehnică întâlnită a fost nefuncționalitatea fibrei optice, ceea ce a dus la căderea sistemului de comunicare dintre arbitrii VAR și cei aflați pe teren și la lipsa conexiunii cu ecranul de la marginea terenului.
La Supercupa României, primul meci disputat cu VAR, au existat momente în care fluctuațiile de tensiune electrică au afectat funcționalitatea sistemului.
În ceea ce privește partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluției de back-up. Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu mașina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcțional pe parcursul primei reprize.Implementarea unui astfel de sistem reprezintă o provocare pentru toți cei implicați, atât pentru arbitrii, cât și pentru cei responsabili cu partea tehnică, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane.
E nevoie de timp pentru a se regla toate probleme ce pot apărea. Astfel de situații au fost prezente și în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR.La finalul primei etape, adică și după disputarea meciurilor de azi, va avea loc o ședință de analiză vis-a-vis de de aspectele menționate pentru a se corecta situațiile apărute, având în vedere că în etapa a doua vor exista alte stadioane pe care se vor disputa în premieră meciuri cu VAR, se arată într-un comunicat pe site-ul FRF.
Liga 1, redenumită Superliga, şi-a stabilit programul pentru sezonul 2022-2023
În primele etape, Universitatea Cluj şi AFC Hermannstadt vor juca ambele pe stadionul Gaz Metan Mediaş, urmând ca clujenii să revină pe Cluj Arena, după festivalul Untold.
Alte două echipe vor împărţi la rândul lor acelaşi stadion, de-a lungul întregului sezon, fiind vorba despre Stadionul Ilie Oană, din Ploieşi, unde vor evolua FC Petrolul şi Chindia Târgovişte, lucru care a fost luat în considerare la tragerea la sorţi.
Campionatul României, ajuns la ediţia cu numărul 105, se va juca sub forma sistemului de sezon regulat, cu 30 de etape, urmând un play-off în care se califică primele 6 clasate în sezonul regulat.
Echipele de pe locurile 7-16 vor juca 9 etape în play-out. Ultimele două locuri retrogradează direct, iar locurile 7 şi 8 vor juca baraj în dublă manşă cu echipele clasate pe 3 şi pe 4 în play-off-ul Ligii a 2-a. La finalul sezonului, România va avea 4 echipe în cupele europene: Campioana - în turul 1 preliminar din Champions League.
Vicecampioana - în turul 2 preliminar din Conference League. Locul 3 în play-off va juca pe teren propriu un baraj într-o singură manşă, împotriva învingătoarei din barajul în manşă unică dintre ocupantele locurilor 1 şi 2 din play-out.
Câştigătoarea va evolua pe ultimul loc de cupă europeană şi va fi calificată automat în turul 2 preliminar din Conference League. Câştigătoarea Cupei României 2022/2023 va evolua în turul 2 preliminar din Conference League.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News