Vânător, prins cu pușca încărcată pe un drum public. Cum a încercat un martor să-l scape/ Decizia instanței
Un vânător surprins în trafic cu o armă ținută în condiții nelegale l-a amenințat pe polițistul care l-a amendat și a depus plângere penală pe numele acestuia.
A.F. a fost sancționat cu amendă în cuantum de 2.001 lei și și i-a fost anulat dreptul de port și folosire a armelor. În 26 mai 2019, bărbatul a fost identificat pe DJ 107 I, Transalpina de Apuseni, în locul denumit ”Tarcău”, într-o autoutilitară, având asupra să armă de vânătoare, fără ca aceasta să fie ținută în husă, fără să aibă atașat dispozitivul de blocare a trăgaciului și având montat un încărcător cu patru cartușe, scrie ziarulunirea.ro.
Bărbatul mai era cu două persoane, un bărbat și o femeie și era sub influența alcoolului. Vânătorul a formulat plângere contravențională, dar a pierdut procesul atât la Judecătoria Aiud, cât și la Tribunalul Alba, arată sursa citată.
Ultima instanța a pronunțat hotărârea definitivă în 28 aprilie 2021. Bărbatul a formulat și plângere penală împotriva agentului de poliție care a aplicat amenda, dar Parchetul a dispus emiterea unei ordonanțe de clasare, menținută, ulterior, și de instanța de judecată.
Au spus că merg la vânătoare colectivă, dar aveau o singură pușcă
După oprirea în trafic, vânătorul nu a avut nicio obiecție de făcut deși, dacă s-ar fi deplasat pentru a participa la o vânătoare colectivă de mistreți, nimic nu-l împiedica să expună acest aspect polițiștilor care l-au oprit și să le prezinte autorizația aferentă. Un martor a încercat să îl ajute pe vânătorul vizat de sancțiune și a declarat că aveau o autorizație colective de vânătoare, iar starea în care se află arma explică intenția acestuia a vâna un mistreț în cazul în care ar fi apărut în zona drumului pe care se deplasau cu mașina.
”Singură armă găsită în autoutilitară la momentul controlului era arma de vânătoare Mauser, aflată în posesia petentului apelant (...). În aceste condiții, este exclusă ipoteza unei vânători colective, nefiind întrunit numărul minim de persoane prevăzut de lege”, se mai precizează în motivare. Legislația prevede că vânătoarea colectivă de tip A se practică de un număr restrâns de vânători, minimum doi și maximum cinci.
Faptul că un drum public străbate un fond de vânătoare nu poate duce la concluzia că ar face parte din acel fond, mai arată decizia judecătorilor, care precizează că drumul public în cauză este în administrarea Consiliului Județean Alba și nu a vreunei entități cu caracter privat, fiind o suprafață neproductivă din punct de vedere cinegetic unde vânătoarea este interzisă. ”Ca atare, și din acest punct de vedere se poate concluziona că, cel în cauză nu se află în timpul unei partide de vânătoare”, a mai susținut instanța care i-a respins plângerea contravențională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News