Urmărește emisiunea live
Valéry Giscard d'Estaing, fostul președinte al Franței, a decedat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Valéry Giscard d'Estaing. Foto; Fondația Valéry Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing. Foto; Fondația Valéry Giscard d'Estaing
Fostul preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d'Estaing, a decedat, miercuri seară, la vârsta de 94 de ani,  'ca urmare a COVID' anunţă apropiaţi ai familiei acestuia, citaţi de publicaţiile Le Figaro şi Le Monde.

Valéry Giscard d'Estaing a murit "înconjurat de rudele apropiate" la reşedinţa sa din Authon, situată în departamentul francez Loir-et-Cher, au declarat apropiaţi ai familiei.

"Starea sa de sănătate se degradase şi a decedat din cauza unor complicaţii asociate Covid-19", a confirmat familia lui Valéry Giscard d'Estaing într-un comunicat remis Agenţiei France-Presse.

Cel mai tânăr preşedinte (48 de ani) al celei de-a cincea Republici în momentul alegerii sale în 1974, politicianul de centru Valéry Giscard d'Estaing fusese internat de mai multe ori în ultimele luni pentru probleme cardiace. În timpul mandatului său până în 1981, el a desfăşurat acţiuni de modernizare a ţării, promulgând reforme sociale importante precum legalizarea întreruperii voluntare a sarcinii (avortul) sau scăderea dreptului de vot la 18 ani. El a fost, de asemenea, primul preşedinte non-gaullist al celei de-a cincea Republici, după emblematicul general de Gaulle şi moştenitorul său politic Georges Pompidou. Valéry Giscard d'Estaing a exercitat un singur mandat, fiind învins la scrutinul din 1981 de socialistul François Mitterrand, potrivit Agerpres.

Valéry Giscard d'Estaing s-a născut pe 2 februarie 1926 în Koblenz (Germania), unde tatăl său, Edmond Giscard, era director financiar al Înaltului Comisariat francez din Rhenania, regiune aflată în acea perioadă sub ocupaţie franceză.

Valéry Giscard d'Estaing a fost adjunct al şefului de cabinet al premierului francez Edgar Faure, în 1955, după care a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul de Finanţe al Franţei, în perioada 1959-1962. Ulterior, a fost ministru de Finanţe.

În perioada 1974-1981, Valéry Giscard d'Estaing a fost preşedinte al Franţei.

Politica sa internaţională este marcată de consolidarea construcţiei europene şi a relaţiilor dintre Franţa şi Germania. Graţie susţinerii cancelarului federal german Helmut Schmidt, Valéry Giscard d'Estaing este la originea înfiinţării Consiliului European, în decembrie 1974. Valéry Giscard d'Estaing a fost membru al Parlamentului European în perioada 1989-1993 şi preşedinte al Convenţiei privind Viitorul Europei, în intervalul 2001-2004, potrivit Mediafax.

Fundația  Valéry Giscard d'Estaing a scris pe Twitter că "În conformitate cu dorințele sale, înmormântarea va avea loc în cea mai strictă intimitate familială" 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel