Vaccinul personalizat împotriva cancerului, ce previne revenirea bolii după intervenție, a fost administrat primului pacient
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Un pacient cu cancer de intestin va lua parte la studiul clinic după ce i s-a extirpat o tumoare.

Elliot Pfebve, un pacient cu cancer de intestin, a fost trimis la Spitalul Regina Elisabeta din Birmingham pentru chimioterapie și pentru a lua parte la studiul clinic după ce i s-a extirpat o tumoare de 30 cm din intestinul gros.

Pfebve, în vârstă de 55 de ani și tată a patru copii, a descoperit că are această boală în timpul unui control de rutină la medicul său de familie.

Conferențiarul din învățământul superior a spus: "Participarea la acest studiu se potrivește cu profesia mea și ca persoană centrată pe comunitate".

"Vreau să am un impact pozitiv asupra vieții altor oameni și să îi ajut să își realizeze potențialul. Acest studiu, dacă va avea succes, ar putea ajuta mii, dacă nu milioane de oameni, astfel încât aceștia să aibă speranță și să nu treacă prin ceea ce am trecut eu", spune el.

Mii de alți pacienți bolnavi de cancer din NHS din Anglia vor fi recrutați pentru a lua parte la teste de vaccinare pentru diferite forme de cancer în următorii ani, în cadrul unui nou program, au declarat oficialii.

Vaccinul, creat cu ajutorul tehnologiei ARNm și dezvoltat de companiile biofarmaceutice BioNTech și Genentech, funcționează prin căutarea unor mutații specifice în tumora unui pacient, iar medicii folosesc aceste informații pentru a crea un tratament personalizat.

Injecția este concepută pentru a stimula sistemul imunitar al pacientului după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorilor, astfel încât acesta să poată recunoaște și ataca orice celule canceroase rămase.

Dr. Victoria Kunene, oncolog clinician consultant la Spitalul Queen Elizabeth din Birmingham și cercetător principal al studiului, a declarat că ar putea fi o "evoluție semnificativă și pozitivă pentru pacienți".

Este "prea devreme pentru a spune dacă aceste teste vor avea succes, deși suntem extrem de încrezători"

Dar Dr. Kunene a avertizat că este "prea devreme pentru a spune dacă aceste teste vor avea succes, deși suntem extrem de încrezători".

Testul la care a luat parte Elliot Pfebve este unul dintre cele câteva care vor avea loc în cadrul trusturilor NHS din întreaga Anglie, după ce 30 de spitale s-au înscris pentru a fi implicate în programul NHS England's Cancer Vaccine Launch Pad.

Acesta s-ar putea extinde pentru a include pacienți cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pancreatic și pulmonar, a declarat NHS England.

Amanda Pritchard, director executiv al NHS England, a declarat: "Să-l vedem pe Elliot primind primul său tratament în cadrul Cancer Vaccine Launch Pad este un moment de referință pentru pacienți și pentru serviciul de sănătate, în timp ce încercăm să dezvoltăm modalități mai bune și mai eficiente de a opri această boală".

Profesorul Peter Johnson, director clinic național pentru cancer la NHS, a declarat că vaccinul ar putea permite medicilor să prevină revenirea tumorilor canceroase după o intervenție chirurgicală.

În cadrul testelor au fost înrolate zeci de persoane, a declarat NHS England, majoritatea urmând să participe începând cu 2026.

Iain Foulkes, de la Cancer Research UK, a declarat că vaccinul ar putea fi "un element ce schimbă totul în prevenirea apariției sau revenirii cancerului intestinal", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel