Vaccinul anti-HPV la fete și băieți. Wiener, Măiță și Vâlcu și-au vaccinat copiii. ”S-a luat premiul NOBEL. Lucrurile sunt clare”
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Youtube DC NEWS
Foto: Youtube DC NEWS
Adrian Wiener, Ana Măiță, Alexandru Rafila și Val Vâlcu au vorbit despre vaccinarea împotriva HPV în rândul copiilor. 

Dr. Adrian WIENER, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Ana MĂIȚĂ, Președinte Asociația Mame pentru Mame și Prof. Alexandru RAFILA, Vicepreședinte Camera Deputaților, au vorbit deschis despre vaccinul anti - HPV, în exclusivitate pentru DC NEWS, în cadrul evenimentului HEALTH ROMÂNIA 2021.

Val Vâlcu l-a întrebat pe Adrian Wiener dacă și-ar vaccina copii împotriva cancerului, cu vaccinul anti-HPV, iar răspunsul deputatului nu a întârziat să apară. Adrian Wiener a declarat ferm că și-a vaccinat fiica și a recomandat asta și părinților colegilor fetei.

"Da, eu personal da. Fetița mea este vaccinată cu toate cele trei doze pentru HPV, bineînțeles. Nici nu a intrat în discuție deliberarea, nu a existat. S-a luat premiul Nobel pentru relația de cauzalitate între infecția cu HPV cronică și oncogeneza. La col uterin lucrurile sunt cât se poate de clare, nu există niciun dubiu. Și am recomandat foarte multor părinți ai colegilor fetiței mele să facă același lucru", a declarat Adrian Wiener.

Ana Măiță, despre vaccinare anti HPV la băieți. "A trebuit să cumpăr din farmacie cele 4 doze"

Încântată de răspunsul medicului și deputatului Adrian Wiener, Ana Măiță a intervenit în discuție și a spus că ea și-a vaccinat ambii băieți și a ridicat problema costurilor vaccinurilor, dat fiind faptul că băieții nu sunt cuprinși în schema compensată. 

"Eu vreau să mă leg de un cuvânt foarte important, și anume echitate. Echitate în accesul la tratament, în accesul la mijloacele de prevenție și de aceea vreau să-l felicit pe domnul Wiener care a spus că și-a vaccinat fetița adolescentă.

Și eu mi-am vaccinat copiii! Copiii mei sunt băieți, și pentru că băieții nu sunt cuprinși în programul național de vaccinare HPV, eu a trebuit să cumpăr din farmacie cele 4 patru doze de vaccin necesare lor. Am avut această posibilitate financiară, însă vaccinul nu e tocmai ieftin și nu toate familiile își permit să cumpere pentru băieții lor acest vaccin, dar toți băieții, toți copiii au dreptul la protecție împotriva cancerului cum este cel generat de infecția cu HPV, de aceea cred că echitatea ar trebui să stea în orice fel de construcție a reformei sistemului medical din România, ca principiu esențial. Echitatea accesului la mijloacele de prevenție și la serviciile de sănătate. Este super important", a completat Ana Măiță. 

Câte doze se aplică, în funcție de vârstă

Val Vâlcu: Și eu mi-am vaccinat fata!

Ana Măiță: Sunt două doze pentru copiii care au vârsta de până în 15 ani și trei doze pentru cei care depășesc 15 ani!

Alexandru Rafila îi dă dreptate Anei Măiță. "Compensarea diferențiată în funcție de categoria de vârstă este soluția"

"Are perfectă dreptate Ana Măiță și cred că acest acces universal la servicii de prevenție, inclusiv vaccinul, cel puțin pentru unele vaccinuri cum este cel HPV trebuie să facă subiectul unor politici de compensare ale vaccinurilor, pentru că programul național de vaccinare este și așa cu destul de multe probleme. Cu cât crește sarcina acestui program, cu atât el va performa mai puțin bine, ca să fiu diplomat.

Și atunci cred că compensarea diferențiată în funcție de categoria de vârstă este soluția și pentru alte vaccinuri, nu doar pentru HPV", a completat medicul Alexandru Rafila. 

Vezi mai multe în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel