Vaccinul anti-COVID-19, PROSPECT. Cât durează imunitatea şi cine se poate vaccina
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 24 dec 2020, 12:11
WhatsApp
Vaccin
Vaccin
Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat prospectul vaccinului anti-COVID-19 aprobat recent, vaccin care va ajunge şi în România pe 27 decembrie. 

Una dintre principalele întrebări primite de cei de la EMA este dacă persoanele care au avut COVID-19 pot face vaccinul.

"Nu au fost înregistrate efecte secundare la cele 545 de persoane care au primit vaccinul în timpul testelor clinice şi care au avut deja COVID-19. Cu toate astea, nu au fost suficiente date la testele clinice pentru a determina cât de eficient este vaccinul pentru oamenii care au avut deja COVID-19", a transmis Agenţia. 

Cât durează imunitatea 

"Impactul vaccinării asupra răspândirii SARS-COV-2 în comunitate nu este cunoscut încă. Nu se ştie dacă oamenii vor fi contagioşi şi după vaccinare. 

De asemenea, nu se ştie nici pentru ce durată oferă vaccinul protecţie. Persoanele vaccinate în aceste teste clinice vor fi monitorizate în următorii doi ani pentru a aduna informaţii despre durata de protecţie", a mai transmis EMA. 

Persoanele cu alergii, sfătuite să nu se vaccineze 

Conform EMA, persoanele care ştiu că au alergie la unul dintre componentele vaccinului nu ar trebui să şi-l facă.

"A fost observată o hipersensibilitate la unele persoane care au primit vaccinul. Un număr mic de cazuri de şoc anafilactic a fost înregistrat în timpul testelor. Astfel, acest vaccin trebuie acordat doar sub supraveghere medicală", a transmis EMA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?