Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Vaccinarea cu cele mai multe serotipuri ne poate scăpa de antibiotice în tratarea otitelor și a bolilor pneumococice invazive

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Bolile pneumococice invazive afectează în special sugarii, vârstnicii peste 65 de ani și persoanele imunodeprimate, cele cu afecțiuni pulmonare cronice, asplenie, transplant, tratamente imunosupresoare, boli renale cronice. 

Alegeri prezidentiale 2024

Tratamentele cu antibiotice sunt tot mai ineficiente în România, iar vaccinarea anti-preumococică cu cele mai multe valențe salvează vieți și reduce drastic rata îmbolnăvirilor, spun medicii specialiști.

„Având în vedere variabilitatea serotipurilor pneumococice, care pot cauza boli invazive, pneumonie și otită medie acută, protecția față de cât mai multe tipuri este deosebit de importantă, se arată într-un document oficial semnat de șase societăți medicale importante, care a fost adresat ministrului Sănătății, dl. Vlad Voiculescu, în data de 17 noiembrie 2016. În România există două vaccinuri împotriva bolilor pneumococice – PCV10 și PCV13-valent - , iar medicii atrag atenția asupra eficienței vaccinului 13-valent în reducerea drastică a bolilor pneumococice rezistente la antibiotice.

„Ținând cont de faptul că România a raportat o rezistență mare la antibiotice în Europa pentru tulpinile de pneumococ și având în vedere că s-a demonstrat că anumite serotipuri pneumococice dezvoltă frecvent mecanisme de rezistență la antibiotice, chiar multi-rezistență, așa cum sunt serotipurile 6A, 6B, 19A, 19F și 23F, considerăm că un vaccin adaptat nevoilor epidemiologice locale ar trebui să ofere protecție față de aceste serotipuri", se arată în memoriul adresat ministrului Sănătății.

[citeste si]

Conform specialiștilor, în țara noastră rezistența la antibiotice în tratamentul bolilor pneumococice este semnalată la 67% la tulpinile izolate la copiii cu statul de purtător de infecție nasofaringiană, iar Centrul de Control European al Bolilor Transmisibile arată că în România rata rezistenței bolilor pneumococice la antibiotice ajunge la 50%.

Eficiența vaccinului 13-valent împotriva serotipurilor rezistente la antibiotice a fost demonstrată la nivel internațional în toate țările în care acest vaccin a fost inclus în programele naționale de imunizare. PCV 13 este folosit în 109 țări din lume la ora actuală, iar statisticile de eficiență sunt elocvente. În Israel, de exemplu, după introducerea PCV 13 în Programul Național de Imunizare a copiilor după schema 2+1, cu o acoperire vaccinală de 95%, rata incidenței otitelor medii rezistente la penicilină, în cazul copiilor cu vârste de până în doi ani, a scăzut cu 96%. Aceeași reducere semnificativă se înregistrează și în cazul otitelor medii rezistente la penicilină și eritromicină, pentru aceeași categorie de bebeluși. În Franța, după includerea PCV 13 în programul național de imunizare, s-a înregistrat o reducere cu 50% a prescripțiilor la antibiotice pentru copiii cu vârste de până în cinci ani.

Astfel, societățile medicale recomandă Ministerului Sănătății "implementarea unui program de vaccinare la sugari în cel mai scurt timp, folosind un vaccin care să ofere protecție cât mai completă față de serotipurile pneumococice pentru a asigura un program de vaccinare anti-pneumococică eficace".

Semnatarii acestui memoriu sunt președinți și vicepreședinți care reprezintă: Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română Boli Infecțioase Pediatrice și Societatea Română de Pediatrie Socială. Memoriul cuprinde concluziile unei dezbateri pe tema introducerii vaccinării anti-pneumococice în programul național de imunizare din România, care a avut loc în luna octombrie în Senatul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel