Vaccinarea anti-COVID anuală. Wiener: ”Nu vom stopa prea curând această boală”. Ce urmează
Medicul și deputatul USR Adrian Wiener consideră că vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar putea deveni anuală, susținând astfel semnalele venite de la vârful Pfizer.
Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, susține că vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea deveni anuală, iar aceeași părere este împărțită și de medicul și deputatul USR Adrian Wiener.
„Este posibil atâta timp cât pandemia va persista și nu reușim să o eradicăm. Măsura în care rămâne la o mortalitate absolut inacceptabilă, instrumentul cel mai facil, adică vaccinarea, e posibil să rămână un gest periodic. Evoluția pandemiei, dinamica ei din ultimul an ne arată că nu vom stopa prea curând această boală, nu o să putem să o eradicăm și atunci singurul instrument de protecție împotriva formelor severe și împotriva decesului este vaccinarea. E posibil ca la gripă, să devină o vaccinare sezonieră”, a spus Adrian Wiener.
Două campanii de vaccinare anuale pot deveni una
Cele două campanii de imunizare ar putea deveni unitare, imunizând populația atât împotriva gripei, cât și împotriva COVID-19.
„Da, există exemple, de altfel majoritatea vaccinărilor din calendarul național sunt vaccinări triple, hexavalente chiar. Avem ROR, avem DTT, avem vaccinări care practic concentrează în același flacon mai multe tipuri de antigene împotriva mai multor boli, simultan te vaccinezi pentru mai multe boli, deja există, consacrată de altfel, această practică. Începând din copilărie, vaccinurile sunt administrate împreună, nu sunt mai multe sesiuni de vaccinare, deci e posibil. Tehnologiile diferă deocamdată, la gripă nu avem tehnologia ARN mesager, e posibil să se dezvolte și pentru gripă, iar atunci ar fi și mai ușor de îmbinat, pentru că deocamdată, cele cu ARN mesager au condiții speciale de păstrare, mai ales având în vedere temperaturile, deci ar fi destul de dificil să fie suprapuse”, a mai explicat medicul.
Cei reticenți ar putea rămâne fără argumente
În contextul veștii privind o potențială vaccinare periodică, medicul Wiener consideră că cei mai reticenți dintre români ar putea ajunge să se imunizeze, unele argumente fiind demontate cu trecerea timpului.
„Mulți dintre cei care sunt reticenți la vaccinare acuză faptul că este un vaccin nou, este un vaccin după părerea lor experimental la care nu se cunosc efectele adverse. Sigur că după 2 ani de practică vaccinală, aceste argumente nu mai pot fi aduse. Când ai miliarde de oameni vaccinați, știm aproape tot ce se poate ști despre potențialele reacții adverse, când vedem eficacitatea în ceea ce privește viețile salvate, încet, încet această reticență se va estompa”, a mai adăugat deputatul USR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News