Vaccinare obligatorie în Italia. Reacții controversate după declaraţiile premierului Draghi
Sunt controverse printre parlamentarii din Italia pe tema vaccinării obligatorii.
Susţinerea exprimată de premierul italian Mario Draghi pentru vaccinarea obligatorie împotriva noului tip de coronavirus a stârnit o adevărată furtună printre parlamentarii din peninsulă, informează vineri dpa, scrie Agerpres.
Lidera partidului naţionalist de dreapta Fratelli d'Italia (Fraţii Italiei), Giorgia Meloni, a declarat pentru cotidianul La Stampa că se va opune unei asemenea obligativităţi, aliniindu-se astfel poziţiei fostului ministru de interne, Matteo Salvini, de asemenea împotriva vaccinării obligatorii.
"Cred că Salvini are dreptate să îmbrăţişeze o poziţie rezonabilă, pe care noi o susţinem şi care este împărtăşită de majoritatea ţărilor europene", a spus ea.
Obligativitatea vaccinării
Joi, Draghi a declarat că ar putea lua în calcul introducerea obligativităţii vaccinării.
Pentru aceasta, o condiţie prealabilă ar fi ca agenţiile de reglementare în domeniu, europeană şi italiană, să schimbe clasificarea vaccinurilor, din autorizate de urgenţă în mod condiţionat în autorizate definitiv.
Declaraţiile lui Draghi au fost salutate de unii politicieni, printre care liderul social-democrat Enrico Letta.
De asemenea, ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, a subliniat că vaccinarea este deja obligatorie pentru angajaţii din sistemul medical al ţării. Această obligativitate ar putea fi extinsă la toate instituţiile ţării, guvern şi parlament, a spus el, adăugând că ar trebui de asemenea să fie votată o lege în acest sens.
Permisul Verde în şcoli şi universităţi
Italienii sunt foarte divizaţi în ceea ce priveşte extinderea a ceea ce este cunoscut drept Permisul Verde în şcoli şi universităţi. Documentul înregistrează dovada vaccinării sau testele negative la noul tip de coronavirus.
Extinderea utilizării acestui permis ar însemna că până la începutul noului an şcolar profesorii trebuie fie să fie pe deplin vaccinaţi, fie să facă dovada unui test negativ sau a vindecării în urma contractării virusului, pentru a putea preda cu prezenţă fizică.
Guvernul italian nu vrea să introducă din nou învăţământul online.
Vaccinarea pentru profesori nu este obligatorie în Italia, însă cei care nu vor putea să prezinte dovada recuperării după COVID-19 vor trebui să se testeze anticoronavirus cu regularitate, iar aceste teste costă bani. De asemenea, testele sunt valabile doar 48 de ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News