Data actualizării:
Data publicării:

Vaccin pentru boala lui Jens Stoltenberg, diagnosticat cu Zona Zoster. Cătănaș: Dacă imunitatea scade, virusul se reactivează!

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu o boală, care are vaccin. Vaccinul contra Zona Zoster este recomandat tuturor vârstnicilor.

Alegeri prezidentiale 2024

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu zona zoster şi va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România, a anunţat joi un oficial al Alianţei Nord-Atlantice, transmite Reuters.

Zona Zoster, boala de care suferă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, poate provoca orbire și surditate, în cazuri rare. Persoanele în vârstă și cele cu imunitatea scăzută sunt cele mai afectate, scrie DC Medical.  

 

Există vaccin pentru zona zoster, recomandat tuturor vârsnicilor

 

Există un vaccin împotriva zonei Zoster. Acesta este fabricat dintr-o formă slăbită a virusului varicelo-zosterian și poate inhiba reactivarea virusului prezent latent în organism, putând astfel preveni apariția herpesului zoster și a nevralgiei post-herpetice (durere de lungă durată).

”CDC recomandă o singură doză de Zostavax (vaccin zoster live) pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, indiferent dacă persoana a raportat sau nu un episod anterior de herpes zoster (zona zoster).

Persoanele cu afecțiuni medicale cronice pot fi vaccinate, cu excepția cazului în care există o contraindicație sau o precauție pentru starea lor. Zostavax este un vaccin împotriva virusului viu.

Acesta poate fi administrat concomitent cu toate celelalte vaccinuri vii și inactivate, inclusiv cele recomandate în mod obișnuit persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste, cum ar fi vaccinurile gripale și pneumococice”, arată CDC.

Atunci când se vaccinează persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, nu este necesar să se verifice dacă există antecedente de infecție cu varicelă (varicelă) sau să se efectueze teste de laborator pentru dovezi serologice ale infecției anterioare cu varicelă. Chiar dacă o persoană raportează că nu a avut varicelă, poate primi în continuare vaccinul herpes zoster, scrie DC Medical.

CDC nu recomandă vaccinarea de rutină

Zostavax este aprobat de FDA pentru persoanele cu vârsta de 50 de ani și mai în vârstă. Cu toate acestea, CDC nu recomandă utilizarea de rutină a acestui vaccin la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani. Furnizorii de servicii medicale care iau în considerare vaccinul herpes zoster pentru anumite persoane din categoriile de vârstă ar trebui să discute riscurile și beneficiile vaccinării cu pacienții lor.

”Deși vaccinul are eficacitate pe termen scurt, nu au existat studii pe termen lung privind protecția vaccinului în această grupă de vârstă. La adulții vaccinați la vârsta de 60 de ani sau mai mult, eficacitatea vaccinului scade în primii 5 ani de la vaccinare, iar protecția după 5 ani este incertă; prin urmare, adulții care primesc vaccinul înainte de vârsta de 60 de ani ar putea să nu fie protejați atunci când riscurile lor pentru herpes zoster și complicațiile sale sunt cele mai mari”, mai notează CDC.

Citeste mai departe pe DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel