Vaccin anti-COVID-19. CE, discuţii cu încă o companie
Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu Johnson & Johnson pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, după ce, în 31 iulie au avut loc demersuri asemănătoare și cu Sanofi-GSK.
Contractul avut în vedere cu Johnson & Johnson ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țările SEE, arată, vineri, într-un comunicat, reprezentanții Comisiei Europene.
„Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE, precum și pentru o posibilă achiziționare ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare. Comisia continuă discuțiile intense și cu alți producători de vaccinuri”, se arată în comunicatul de presă citat.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că atât cetățenii, cât și economia europeană au nevoie de un vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19, transmite Mediafax.
Ce a declarat Ursula von der Leyen
„Viața cetățenilor noștri și economia europeană au nevoie de un vaccin sigur și eficace împotriva coronavirusului. Discuțiile de astăzi ne permit să facem noi pași în vederea atingerii acestui obiectiv. Comisia va depune toate eforturile, în colaborare cu statele membre și cu companiile farmaceutice, pentru a contribui în mod activ la atingerea acestui obiectiv”, a spus von der Leyen. Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că se va continua acțiunea până când vaccinul va ajunge la toată lumea.
„Am făcut încă un pas în vederea asigurării accesului rapid la dezvoltarea unui vaccin inovator împotriva coronavirusului. Negocierile pe care le vom purta pentru a asigura un portofoliu cuprinzător de vaccinuri pentru cetățenii europeni și pentru întreaga lume vor continua. Un vaccin sigur și eficace va contribui în mod decisiv la protejarea cetățenilor împotriva virusului. Vom continua să acționăm, alături de statele membre, până când vaccinul va ajunge la toată lumea”, a spus Kyriakides.
Discuțiile preliminare au fost menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție, care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite și produse de societăți diferite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News