Vacanțele în Santorini, sub semnul întrebării. Recomandări pentru români, în contextul cutremurelor de pe insulă

Traian Bădulescu a vorbit despre situația actuală din Santorini, oferind detalii importante pentru turiști.
Acesta a explicat cum evoluează sezonul turistic, care sunt principalele provocări și ce trebuie să știe cei care plănuiesc o vacanță pe insula grecească.
"Turiștii români merg de obicei în Santorini în perioada iunie – septembrie, când sunt și curse aeriene charter către această insula, organizate de către touroperatorii români. Din fericire, până acum au fost cutremure de intensitate mica și câteva de intensitate medie, între 3 și 5,3 grade, dar foarte multe, într-adevăr. Nu au existat victime sau pagube majore, însă este firesc ca densitatea cutremurelor să fie un aspect inconfortabil atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Nimeni nu poate ști cum va evolua situația.
Santorini, Amorgos și celelalte insule din aria restrânsă de câteva sute de kilometri pătrați reprezintă o zonă totuși cu activitate seismică constantă de-a lungul istoriei.
Le recomand turiștilor să aștepte și să vadă cum va evolua situația, cel puțin pentru cei care au și-au făcut cel puțin deja rezervări pentru sezonul de vară. Este firesc că în prezent nu se mai fac rezervări momentan pentru Santorini dar rămâne de așteptat.
Grecia ca destinație turistică nu este deloc afectată cu excepția insulei turistice Santorini. În primul și în primul rând, Santorini este o destinație de patrimoniu, una dintre cele mai cunoscute și mai romantic insule ale lumii, situată mai mereu în topul insulelor populare pentru cupluri. Foarte multe cupluri, inclusiv din România, îți petrec în Santorini sejururi, luna de miere sau chiar își organizează nunțile.
În general, circa 5-6000 de români merg anual, prin agențiile de turism românești, în Santorini, cu zboruri charter direct, în perioada iunie – septembrie. Probabil că cifra totală a românilor care ajung aici este de 10.000 de turiști pe an. O cifră mică, comparativ cu cei 1,2 milioane de turiști români care aleg destinația Grecia anual, în general. Însă reprezintă o cifră importantă, pentru că Santorini este o destinație de nișă pentru cupluri.
Experții au spus că e vorba de activitate seismică. Ne bazăm pe experți, firește. S-ar complica lucrurile dacă ar fi activitate vulcanică, desi Santorini a apărut în urma unor erupții vulcanice acum câteva mii de ani. În 1950 a avut loc o erupție vulcanică, dar nu au fost victime și nu a fost puternică. Mai degrabă cutremurul din 1956, cu magnitutine de 7,2 grade pe scara Richter, a fost puternic, au fost zeci de victime și a fost urmat și de un tsunami.
Locuitorii în Santorini, mai ales cei în vârstă, își amintesc de cutremurele foarte mari din anii 50. Eu zic că cel mai bine rămâne de văzut și de așteptat să vedem ce se va întâmpla în următoarea perioadă, în următoarea lună.
În funcție de evoluția situației, avem mai multe variante.
Dacă vor înceta cutremurele curând, până la primăvară, este posibil să se reia circulația turistică în Santorini. Clar, este afectată perioada februarie – aprilie, probabil că numărul de turiști va fi la limită. Recomand turiștilor care au făcut rezervări pentru sezonul de vară să aștepte. Dacă situația se va agrava, va veni un cutremur mare sau va fi o erupție vulcanică mica (ceea ce este improbabil dar nu imposibil), este posibil ca anul acesta să fie compromis pentru destinația turistică Santorini.
Nu avem de unde să știm ce ne rezervă natura, depinde dacă se va întâmpla așa ceva și când. La ora actuală, autoritățile elene au declarat stare de urgență în Santorini până pe 3 martie, stare care în funcție de evoluția seismică ar putea fi prelungită. Încă nu vorbim de un caz de forță majoră. Este o situație care crează disconfort, din cauza deselor cutremure mici, însă nu au existat victime sau pagube materiale majore. Cât timp sunt zboruri neanulate sau hotelurile unde turiștii vor să se cazeze sunt deschise, clar nu vorbim de forță majoră iar renunțarea la pachetul turistic poate atrage pierderea sumei. Dar repet, majoritatea românilor aleg Santorini în perioada iunie – septembrie.
Dacă va fi un caz de forță majoră, agențiile de turism nu sunt responsabile, precum și alți agenți economici, pentru că firește, este o situație de urgență imprevizibilă. Însă cu siguranță că turiștii vor putea fi reprogramați, rerutați către alte destinații sau vor primi bani înapoi în funcție de fiecare contract dintre agenția de turism și partenerul local, fie el agenție sau hotel. Întotdeauna există înțelegere, și în afara contractelor ferme. Să nu uităm când am avut situație de forță majoră pe plan mondial în martie – mai 2020, când am avut pandemia covid-19 și nu se mai putea călători mai nicăieri, iar agențiile de turism au reușit să reprogrameze toți turiștii.", a transmis Traian Bădulescu pentru DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News