Vacanțele în Grecia sunt frumoase, dar să nu aveți nevoie de salvare. O tânără însărcinată în 8 luni a murit așteptând
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @Andrey Armyagov
FOTO: Freepik @Andrey Armyagov
Vacanțele în Grecia sunt spectaculoase, dar nu și dacă ați avea nevoie de ajutor medical de urgență. 

Grecia este una dintre țările preferate de turiștii din mai toată lumea. Aceștia, în ciuda asigurărilor de sănătate pe care le fac la achiziționarea vacanței, în ”teren” se pot confrunta cu probleme care pot duce chiar la pierderea vieții.

Și totul pentru că sistemul sanitar grec este într-o criză critică de medici, transmite Politico.

Potrivit sursei, mai multe persoane au murit în așteptarea ambulanțelor, inclusiv o femeie însărcinată și copilul său nenăscut.

Moartea acesteia este doar unul dintre cele cel puțin nouă decese care ar fi putut fi evitate în Grecia în această vară, din cauza lipsei cronice de ambulanțe și de personal medical, chiar înainte ca țara să se afle sub ”codul roșu” al incendiilor violente.

De altfel, unele spitale de pe insule nu au medici generaliști permanenți, bazându-se în întregime pe un ciclu de acoperire pe termen scurt, asigurat de personal de pe continent, atras de stimulente în bani. Iar serviciile de ambulanță se află într-o stare și mai proastă.

Pe multe insule din Ciclade și din Dodecanez, abia dacă există o ambulanță disponibilă 24 de ore pe zi.

Această problemă nu este unică pentru insule; în Atena, în jur de 50 de ambulanțe funcționează, în loc de 85-90 de ambulanțe necesare.

”Trebuie să reproiectăm serviciul de ambulanță de la zero, deoarece există lacune uriașe în toată țara”, a declarat pentru POLITICO Giorgos Mathiopoulos, președintele serviciului grec de ambulanță de urgență (EKAV).

Marea majoritate a centrelor de asistență medicală de pe micile insule din Marea Egee se luptă să facă față, deoarece numărul limitat de medici trebuie să fie de gardă în fiecare zi.

De altfel, încercările statului grec de a angaja mai mulți medici în zonele insulare sunt sortite eșecului, personalul refuzând să se mute în insule, unde costul vieții de zi cu zi a crescut pe fondul numărului mare de turiști, iar acest lucru pune o presiune și mai mare pe EKAV.

”Am trimis mai mulți salvatori (de sănătate) din restul țării pe insule pentru a acoperi nevoile sezonului.

Colegii noștri sunt nevoiți să își întrerupă vacanțele de vară pentru asta, dar acestea sunt, evident, doar soluții improvizate”, a mai spus Mathiopoulos.

Incendiile au dat și mai tare peste cap EKAV-ul

Parlamentul grec a adoptat amendamentul pentru desfășurarea de urgență a pompierilor și a personalului militar pe 27 iulie, în timp ce pompierii se luptau cu incendiile grave care ardeau în toată Grecia și care s-au extins chiar și la un depozit militar.

”Aceasta este Grecia reformistului Mitsotakis (n.r premierul grec) Este aceasta Grecia 2.0? Împrumutând pompieri, soldați și alt personal, plasându-i în EKAV, care nu are salvatori și șoferi? Este aceasta modernizare?”, a declarat liderul grupului parlamentar al principalului partid de opoziție Syriza, Sokratis Famellos.

Guvernul spune că această mișcare nu urmărește să ofere o soluție pe termen lung la problema lipsei de personal, ci să salveze vieți în timpul sezonului turistic aglomerat.

Citește și: Un sfert din regiunea Attica din Grecia, mistuit de incendiile de vegetaţie în ultimii 6 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel