Vă puteți amâna RATELE la BANCĂ cu 9 luni. Adrian Câciu, explicații pentru românii cu credite la bănci
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Economistul Adrian Câciu a explicat în exclusivitate pentru DCNEWS cum ar trebui să funcţioneze amânarea plăţii ratelor, măsură anunţată de Florin Cîţu, dar şi de Klaus Iohannis. 

"Măsura este foarte bună. Au fost mai multe propuneri legat de perioadă şi e bine că s-a ajuns la posibilitatea să se extindă amânarea până la 9 luni. Practic, se prelungeşte creditul cu aceeaşi maturitate. Clientul este scutit 9 luni de plata ratelor şi a dobânzilor, se face rescandenţare şi se prelungeşte cu 9 luni. 

Să vedem cum va fi ordonanţa. Eu am propus varianta asta. Şi e o veste bună şi faptul că dobânda va scădea, pentru cei cu dobândă variabilă. Este clar că ROBOR-ul va fi în scădere, aşa că atunci când vom reîncepe să plătim, ar trebui să avem o dobândă mai mică. Pe de altă parte, băncile au fost sprijinite de BNR, nu trebuie să facă provizioane pe creditele amânate, ceea ce înseamnă că nu suferă.", a explicat Adrian Câciu pentru DCNews

VEZI ŞI BNR a aprobat amânarea ratelor pentru creditele românilor. Suciu: Nu se mai adună comisioane

VEZI ŞI Ratele românilor. Florin Cîţu: Joi adoptăm OUG!

(w670) Sursa: Age

Cui i se aplică măsura

"Şi mai e ceva. Când facem analiza raportului credite-depozite per populaţie, vom vedea că depozitele sunt vreo 240 miliarde lei, iar creditele doar vreo 140 de miliarde. Deci băncile au bani ca să treacă peste această perioadă, nu vor suferi în lichiditate. Şi vor mai fi ajutate şi de BNR. 

Eu vreau să cred că OUG-ul nu va avea o astfel de prevedere, în care băncile să ceară o sumă mare din prima zi a reluării ratelor. Rata, în principal, să fie la fel, iar dobânda variabilă să fie cea de la momentul reluării plăţilor. Pentru că există presiuni şi din partea unor bănci care ar fi mai câştigate dacă s-ar rămâne la nivelul de dobândă de acum. Măsura ar fi pentru toate băncile care au clienţi în România, pentru că măsura se aplică beneficiarilor de credite. E mai puţin important dacă banca are sau nu sediul în România", a conchis economistul. 

VEZI ŞI Iohannis anunță DOUĂ MĂSURI. Plata RATELOR se poate amâna cu până la 9 LUNI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel