Data publicării:

Guvernul Germaniei ordonă porturilor să nu accepte gaz lichefiat rusesc

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Germania blochează importul de gaze naturale lichefiate din Rusia.

Guvernul Germaniei a emis o directivă strictă către terminalele de import de gaze naturale lichefiate (LNG) de stat, interzicându-le să accepte orice transport din Rusia, o măsură menită să protejeze interesele publice și să întărească independența energetică a țării față de Moscova. 

Într-o scrisoare datată 6 noiembrie și obținută de Financial Times, Ministerul Economiei din Germania a cerut companiei Deutsche Energy Terminal (DET) să refuze o livrare programată de LNG rusesc, destinată terminalului de la Brunsbüttel.

Decizia vine în contextul unor eforturi susținute ale Uniunii Europene de a reduce dependența de resursele energetice rusești, în special după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022. Germania, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze rusești înainte de conflict, a fost nevoită să dezvolte o serie de terminale de LNG, pentru a primi gaze pe cale maritimă din surse alternative. „Aceste terminale au fost construite pentru a ne face independenți de gazul rusesc,” subliniază scrisoarea ministerului, adăugând că acceptarea unei livrări rusești ar submina scopul pentru care aceste infrastructuri au fost create.

Deși Statele Unite și Regatul Unit au interzis complet importurile de LNG din Rusia, Uniunea Europeană continuă să achiziționeze astfel de combustibili, aproximativ 20% dintre aceștia provenind din Rusia, potrivit firmei de analiză a piețelor de mărfuri Kpler. Germania însă nu a importat direct LNG rusesc de la începutul războiului, iar directiva ministerului german „asigură că acest lucru va continua,” conform scrisorii adresate DET.

Însă, realitatea contractelor pe termen lung în Europa complica excluderea completă a LNG-ului rusesc. Franța, Spania și Belgia sunt principalele state europene care primesc gaz rusesc pe baza acestor contracte, companiile din sector spunând că nu pot întrerupe livrările decât dacă se impune un embargo oficial la nivelul Uniunii Europene. Germania, în schimb, și-a consolidat legăturile cu alte state europene pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Compania de energie Sefe din Germania, de exemplu, are un contract de lungă durată pentru LNG provenit din Yamal, Rusia, însă toate livrările sunt direcționate către o instalație de import din Franța, de unde gazul este regazificat și distribuit prin rețeaua de gazoducte interconectată a Europei. În plus, Germania primește gaz prin conducte din Franța începând cu luna octombrie 2022.

DET a refuzat să comenteze pe marginea scrisorii primite, iar Sefe nu a oferit o declarație publică imediată. De asemenea, Ministerul Economiei din Germania, condus de vicecancelarul Robert Habeck, membru al Partidului Verzilor, cunoscut pentru poziția sa dură față de regimul lui Vladimir Putin, a subliniat că „în principiu, este corect că Germania nu importă gaz rusesc și este clar pentru Ministerul Economiei că acest lucru nu trebuie să se întâmple prin intermediul terminalelor LNG germane.”

Pe măsură ce Europa se pregătește pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, gazele naturale lichefiate devin tot mai mult un punct de negociere, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avansând recent ideea creșterii importurilor de LNG din SUA pentru a înlocui complet gazul rusesc. Germania, odată cel mai mare importator european de gaze naturale din Rusia, a fost printre primele țări care au reacționat la decizia Moscovei de a întrerupe livrările de gaze prin conducte, căutând rapid alternative prin crearea unei infrastructuri de LNG.

În prezent, datele privind urmărirea navelor nu au identificat încă nicio navă îndreptându-se spre terminalul din Brunsbüttel, deși trei nave care au plecat recent din Yamal au indicat Europa ca destinație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel